Ciolacu îl cheamă la explicații pe șeful Transgaz pentru achiziția de iPhone-uri de ultimă generație

Publicat: 22 feb. 2024, 20:10, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Ciolacu îl cheamă la explicații pe șeful Transgaz pentru achiziția de iPhone-uri de ultimă generație

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că îl va chema la explicații pe Ion Sterian, șeful Transgaz, după ce compania a achiziționat iPhone-uri de ultimă generație în valoare de peste 1,38 milioane de lei.

Marcel Ciolacu a declarat că este „foarte nemulțumit” de această achiziție și a cerut conducerii Transgaz să-și justifice decizia. „Domnul Sterian să-și plătească telefonul din salariul propriu, fiindcă tot este unul mic. O să-i cer oficial acest lucru”, a declarat Ciolacu.

Transgaz a susținut că iPhone-urile sunt necesare pentru a asigura securitatea comunicațiilor în proiecte de investiții strategice. Compania a precizat că, fiind listată la bursă, este exceptată de la legea care interzice achiziția de telefoane mobile cu prețuri mai mari de 500 de lei/aparat.

Ciolacu a criticat Transgaz pentru că a ignorat solicitarea sa de a renunța la achiziția de iPhone-uri. „Eu mă bazez pe bunul simț al fiecărui conducător de unitate. Aștept un răspuns.”, a declarat Ciolacu în luna noiembrie 2023, după ce Transgaz a lansat licitația pentru achiziția de telefoane.

Achiziția de iPhone-uri de către Transgaz a stârnit controverse în contextul crizei economice și a măsurilor de austeritate adoptate de Guvern.

Transportatorul național de gaz la care statul este acționar majoritar a încheiat contractul cu firma care deține eMAG.ro în data de 14 februarie 2024 și are o valoare totală de peste 1,38 milioane de lei (fără TVA), potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Pentru această sumă, provenită din fondurile proprii ale companiei, Dante International va trebui să livreze maxim 735 de telefoane în următoarele 18 luni, din care maxim 80 de iPhone-uri de ultimă generație, terminale necesare angajaților pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu.

iPhone-urile și telefoanele Android de ultimă generație solicitate de Transgaz vor fi utilizate de către managementul societății, fiind necesare pentru asigurarea securității comunicațiilor în proiecte de investiții strategice, care presupun şi accesul în zone greu accesibile, dar și pentru comunicarea cu filiala Transgaz din Republica Moldova, a precizat la finele anului trecut pentru HotNews.ro conducerea Transgaz.