Trecem la ora de vară. Când dăm ceasul cu o oră înainte

Publicat: 27 mart. 2021, 23:00, de Eva Mihai, în ACTUALITATE , ? cititori
Trecem la ora de vară. Când dăm ceasul cu o oră înainte
oră de iarnă 2020

România trece la ora de vară. În noaptea de sâmbătă spre duminică ceasurile trebuie date cu o oră înainte. Ora 03.00 devine astfel ora 04.00. Asta înseamnă practic că vom dormi cu o oră mai mult.

28 martie va fia astfel cea mai scurtă zi din 2021. Acest an ar putea fi însă ultimul în care se schimbă ora. În urmă cu doi ani, mai exact în 2019, Parlamentul European pentru renunțarea schimbării orei de două ori pe an. Măsura ar putea fi aplicată începând chiar din acest an.

Cum sunt afectați oamenii de schimbarea orei

În timp ce mulți se bucură de trecerea la ora de vară și unii nu resimt această schimbare, sunt persoane care însă întâmpină dificultăți. Un sondaj european arată că mulți dintre oameni resimt un disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei.

Cel mai adesea, astfel de probleme se manifestă prin insomnii. Aproximativ 40% dintre respondenții la studiu au spus că au avut probleme în a se concentra.

De asemenea, o treime dintre participanții la studiu spun că s-au simțit irascibili din această cauză.

Mai mult, unele persoane acuză oboseală, senzaţie de disconfort sau chiar dureri de cap.

De ce se schimbă ora?

Ideea orei de vară a apărut pentru prima oară la omul de știință Benjamin Franklin, în anul 1784, într-un eseu intitulat „An Economical Project”

Omul de știință a venit cu această idee ca o metodă pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat.

Potrivit Observatorului astronomic, aflat la Paris, Benjamin Franklin se ocupa cu supravegherea lămpilor cu ulei care asigurau lumina stradală.

Într-o dimineață de vară, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 surprins de cât de multă lumină îi întră în cameră.

La început acesta a crezut că sursa luminii sunt lămpile cu ulei, însă a observat că soarele tocmai răsărea. Așa Franklin și-a dat seama că uleiul de lampă poate fi economisit vara prin schimbarea orei.

Ideea lui Franklin a fost preluată mai târziu de către William Willett, un constructor britanic.

În ce țări se aplică ora de vară

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916. Au urmat britanicii care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie). Alte țări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania.

Pe 19 martie 1918 s-a introdus și în Statele Unite ora de vară, dar a fost folosită doar până în 1919.

În acest moment 70 de țări au introdusă ora de vară.

Țările în care nu se schimbă ora sunt cele de la Ecuator și de la tropicul Capricornului.

Japonia și China nu folosesc ora de vara.

UE a unificat pentru prima dată trecerea la ora de vară în 1980. În România ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie).

Autor