Trei sferturi dintre români își doresc trecerea la moneda euro

Dintre cetățenii celor opt state membre UE care nu fac parte din zona euro, românii sunt în topul celor care își doresc cel mai mult adoptarea monedei unice. 75% doresc trecerea la euro – în creștere față de 63% anul trecut.

Potrivit Eurobarometrului Flash, în clasament urmează maghiarii (69%), croații (61%) și 54% dintre bulgari.

Sondajul a fost realizat în șapte state membre care nu au adoptat încă moneda unică: Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia.

În cele șapte țări, 57% sunt în favoarea introducerii euro, în timp ce 40% sunt împotrivă. Există variații mari la nivel de țară: trei sferturi sunt în favoarea introducerii euro în România, dar în Republica Cehă și Suedia, majoritatea respondenților sunt împotriva ideii de introducere a euro”, se arată în sondaj.

În toate țările, cu excepția Republicii Cehe, a existat o creștere a proporției celor care sunt în favoarea introducerii euro, comparativ cu 2020.

Cu toate acestea, majoritatea respondenților din fiecare țară consideră că introducerea monedei euro va crește prețurile și sunt îngrijorați de stabilirea abuzivă a prețurilor în timpul schimbării.

În timp ce românii conduc în ceea ce privește favorabilitatea față de euro, aceștia sunt, de asemenea, foarte conștienți de neconformitatea lor fiscală, 69% din populație declarând că țara lor nu este pregătită să adere la zona euro.

Pentru a adera la zona euro, un stat membru al UE trebuie să aibă stabilitate a prețurilor, finanțe publice solide și durabile, stabilitate a cursului de schimb și a ratelor dobânzii pe termen lung.

România s-a poziționat în diferite faze ale procesului de aderare în ultimii 14 ani, de când a devenit parte a UE, prezentând planuri și stabilind numeroase termene pentru aderarea la zona euro.

Țara rămâne în urmă în ceea ce privește disponibilitatea de a adopta moneda unică. România a stabilit anterior 2024 ca termen limită pentru aderarea la zona euro, dar șansele sunt mici pentru ca acest lucru să se întâmple.

La începutul anului, premierul Florin Cîțu anunța că România ar putea adera la zona euro în 2027 – 2028.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole