Trump și-a consolidat poziția de candidat al republicanilor

Publicat: 25 feb. 2024, 10:16, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Trump și-a consolidat poziția de candidat al republicanilor
Donald Trump, amendat cu 454 milioane de dolari

Donald Trump a obținut o victorie de răsunet la alegerile primare din Carolina de Sud, în fața rivalei sale republicane, Nikki Haley. Situaţia este cu atât mai umilitoare pentru Nikki Haley, 52 de ani, reprezentantă a aripii moderate a Partidului Republican, cu cât ea a fost guvernatoare a acestui stat timp de şase ani.

Ca o dovadă că Donald Trump nu o mai consideră pe Haley drept o ameninţare, în declarațiile sale de după anunțarea rezultatelor, el l-a vizat pe actualul lider de la Casa Albă. „Joe (Biden), eşti concediat!”, a clamat el din Columbia, capitala statului, folosind sloganul său preferat de pe vremea reality-showurilor. În faţa lui se afla o adunare a partizanilor săi care au izbucnit în urale şi aplauze.

La fel ca la celelalte patru tururi de alegeri preliminare anterioare, al căror scop este nominalizarea candidatului republican la prezidenţiale din noiembrie, fostul preşedinte american a fost fără milă.

Victoria lui Donald Trump a fost prrvăzută de media americane la doar câteva secunde după închiderea secţiilor de votare.

În pofida problemelor sale judiciare, dintre care unele îl pun în pericol de a ajunge la închisoare, Trump este candidatul ultra-favorit al dreptei, potrivit tuturor sondajelor.

Victoria fără apel în alegerile primare este clară, a evidențiat pentru AFP David Darmofal, politolog la Universitatea din Carolina de Sud.”Acest lucru ilustrează faptul că el este acum efectiv candidatul republican la preşedinţie. Evidența acestui rezultat creşte probabil presiunea asupra lui Nikki Haley pentru a se retrage din cursă”, a subliniat el.

Donald Trump speră să o forţeze pe fosta sa ambasadoare la ONU să arunce prosopul, pentru a-şi putea concentra atacurile asupra democratului Joe Biden, care doreşte să câştige al doilea mandat la Casa Albă în luna  noiembrie.