Tsunami generat de un cutremur cu magnitudinea 7,5 în Alaska

Publicat: 20 oct. 2020, 13:47, de Vlad Ciotoran, în Internațional , ? cititori
Tsunami generat de un cutremur cu magnitudinea 7,5 în Alaska
Tsunami-ul din Alaska a fost compus din două valuri. Foto: tsunami.noaa.gov

Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 urmat de un tsunami au avut loc în largul coastelor statului Alaska, informează CNN.

Cutremurul, evaluat iniţial la 7,4, s-a produs la 91 km sud-est de Sand Point, la ora locală 23:54, în insulele Aleutine din Marea Bering, la aproximativ 40 km adâncime.

După cutremur nu s-au anunţat victime sau pagube, potrivit AFP. Sesimul a fost resimţit la King Cove, la aproximativ 100 de kilometri vest de Sand Point ”Locuitorii şi muncitorii de la fabrici de conserve sunt pe cale să fie evacuaţi până când vom şti mai multe despre alerta de tsunami”, a declarat pentru site-ul Anchorage Daily News, primarul oraşului, Gary Hennigh.

”A zgâlţâit puternic. Nu pot să spun cât a durat, poate 15-30 de secunde”, a declarat Michael Ashley din Cold Bay. ”Toate canapelele, fotolile şi etajerele se mişcau”.

Cutremurul principal a fost urmat de mai multe replici cu magnitudinea peste 5,0. Autoritățile au emis ordine de evacuare pentru locuitorii zonei Homer. În schimb, locuitorii orașului Anchorage, cel mai mare din stat, situat la aproximativ 1.000 de kilometri de epicentru nu au fost afectați.

Scott Langley de la Centrul Național de Avertizare a Tsunamilor a spus că tsunami-ul a a fost format din două valuri, fiecare măsurând 130 de centimetri înălțime, potrivit sursei citate.

Centrul monitorizează porturile dintr-o zonă de 500 de mile de-a lungul coastei Alaska, a spus el.

Recomandările de tsunami emise pentru anumite părți din Alaska și statul Hawaii în urma cutremurului au fost anulate, potrivit tweet-urilor de la National Weather Service Pacific Tsunami Warning Center (NWS PTWC).

Langley a spus mai devreme că zona din Alaska care fusese supusă avertismentului este „destul de îndepărtată”. ”Pentru alte zone ale litoralului american și canadian din America de Nord, nu există nicio amenințare de tsunami”, a mai spus Langley.

Alaska se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă foarte activă în seisme, care se întinde la Golful Alaska până în Peninsula rusă Kaceatka.

La 27 martie 1964, un cutremur de magnitudinea 9,2 – cel mai violent înregistrat vreodată în Statele Unite şi în lume – a avut loc în regiunea Anchorage. El a durat mai multe minute, a provocat un tsunami distrugător pe toată Coasta de Vest americană şi s-a soldat în total cu peste 250 de morţi.