Tuberculoza, o boală vicleană

Publicat: 29 mart. 2024, 13:30, de Manuela Dumitru, în Sănătate , ? cititori
Tuberculoza, o boală vicleană

Tuberculoza, o boală prezentă și chiar în creștere în ultimii ani. Anul trecut erau 8500 de cazuri, anul acesta, 9.700. Și mai grav, la copii, în aceeași perioadă, numărul de cazuri a crescut de la 325, la  427. Despre cauze și tratamente, aflăm de la medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie  Marius Nasta,  la Dialogurile Puterii.

De cele mai multe ori, tuberculoza nu face altceva decât să stigmatizeze omul. Tuberculoza este o boală produsă de un microb, Mycobacterium Tuberculosis, ne spune medicul Beatrice Mahler.  Dacă organismul nostru are o imunitate suficient de bună, celulele care intervin în apărarea organismului dezvoltă arme împotriva lui, astfel încât să-l izoleze, iar el nu produce boala. El este destul de slăbuț, așa de felul lui. În anumite condiții favorizante, el începe să devină activ și are această viclenie, dacă îmi permiteți să spun, care îl face să stea liniștit ani de zile în organismul nostru, iar în momentul în care imunitatea scade, să producă boală. Așa se explică multe cazuri de tuberculoză care apar la persoanele vârstnice, la persoanele care trec printr-o boală extrem de severă și care dintr-o dată se trezesc bolnave și de tuberculoză.”

Tuberculoza și poluarea

Factorii favorizanți care scad  imunitatea organismului și omul poate dezvolta tuberculoză țin și de  nivelul scăzut al condițiilor socio-economice. E normal ca un om care nu are ce să mănânce, care este stresat că nu poate să asigure pâinea copiilor pentru a doua zi, care trăiește în condiții precare, să aibă o imunitate scăzută, pentru că viața pe care o are nu îi oferă liniște și nu oferă echilibru din multe puncte de vedere. Și atunci, normal că ei vor ajunge să facă boala mult mai frecvent. ”Însă, pe lângă aceste condiții, susține medicul Beatrice Mahler, ne-am întrebat ce se întâmplă cu tuberculoza în România, pentru că ea respectă o anumită teritorialitate. Adică este tuberculoză peste tot, dar în județele din partea de sud și din est, numărul de cazuri este mai mare. Și am început o colaborare cu colegii de la Facultatea de Geografie.

Tuberculoza și politica

Un alt aspect interesant pe care l-am observat în această evaluare a cazurilor a fost legat de o prevalență sau un nivel crescut pentru  tuberculoză în funcție de data nașterii, de generațiile care s-au născut în anumite perioade. Copiii născuți în anumite perioade sunt oamenii care fac mai frecvent tuberculoză decât ceilalți. Da, cei născuți în 60-62, 67- 68 și  88-89. Și dacă ne gândim puțin, au fost momente în care, din punct de vedere politic, România a trecut prin niște momente extrem de dificile, de schimbare de regim politic care nu neapărat a însemnat o modificare a condițiilor de trai, ci a însemnat o traumă pentru părinții copiilor.”

Despre tuberculoză și viclenia ei, aflați la ora 19.00, la Dialogurile Puterii din interviul cu Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta