Dr. Beatrice Mahler: Crește numărul persoanelor cu tuberculoză. Atenție la tuberculoza multidrog rezistentă!

Publicat: 29 aug. 2023, 20:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Dr. Beatrice Mahler: Crește numărul persoanelor cu tuberculoză. Atenție la tuberculoza multidrog rezistentă!

În prezent, în țara noastră, se observă o creștere a numărului persoanelor depistate cu tuberculoză (TB), din păcate în forme avansate.

”Este o problemă: aceste persoane se prezintă la medic târziu, cu forme severe de boală”, subliniază dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

Explicații

Amânarea consultării medicului în perioada pandemiei și recuperarea acestor bolanvi în prezent, dar și reticența față de sistemul nostru de sănătate, sunt explicații ale acestei situații.

În opinia dr. Mahler, informarea corectă este esențială. De aceea, insistă să transmită că tuberculoza este o boală care se vindecă și că tratamentul se poate face și la domiciliu dacă pacientul face dovada că are condiții ce îi permit să nu transmită boala altor persoane.

Mesajul dr. Mahler este clar: o persoană care are o tuse persistenă trebuie să se prezinte la medic, să facă un examen radiologic pentru a descoperi eventuale leziuni, un test rapid prin recoltare de sputa pentru microcultură. În unele cazuri, tratamentul se poate iniția  chiar înainte de primirea rezultatelor, în urma examinării bacteriologice.

Și pentru că ne apropiem de începutul unui nou an școlar, dr. Beatrice Mahler le recomandă colegilor săi din învățământ, profesori și educatori, ca, în cazul unei tuse persistente, să facă un test rapid de tuberculoză. 

Tuberculoza multidrog rezistentă

Tuberculoza multidrog rezistentă (TB-MDR) este o formă  de tuberculoză  care nu mai răspunde la cele mai eficiente două medicamente antituberculoase. În aceste condiții, TB-MDR necesită să fie tratată cu medicamente de linia a doua. Tratamentul este mult mai lung, mai scump si mai dificil de tolerat.

În țara noastră, în prezent, sunt diagnosticate și în tratament  200 de cazuri de TB-MDR.  Dar dr. Beatrice Mahler nu exclude ca numărul acestora să fie ceva mai mare.

Chiar dacă noi nu avem un număr îngrijorăror de cazuri de TB-MDR, totuși nu putem neglija că în țările vecine – Republica Moldova și Ucraina – situația este diferită. Dr. Beatrice Mahler subliniază că, de exemplu, în Ucraina,  unul din trei cazuri de tuberculoză este TB-MDR.

În opinia dr. Mahler, România are sub control TB-MDR. Și aceasta pentru că avem un control mult mai eficient al acestor pacienți, care au o indicație de internare mai mare, pentru a se asigura complianța la tratament, deoarece tratamentul în tuberculoza multidrog rezistent este mai dur și cu efecte secundare, subliniază dr. Beatrice Mahler. Prin programul derulat de Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, sute de pacienți cu TB-MDR au acces la tratament, care este unul costisitor: aproximativ 3.000 euro/lună/pacient.