Turiști români, victime ale escrocheriilor și furturilor în Europa: Atenție ridicată în timpul vacanțelor

Publicat: 25 iun. 2024, 14:43, de Vlad Stefan Orjan, în Turism , ? cititori
Exclusiv
Turiști români, victime ale escrocheriilor și furturilor în Europa: Atenție ridicată în timpul vacanțelor

Turiștii români aflați în vacanță în Europa se confruntă cu un val alarmant de escrocherii și furturi, potrivit unor rapoarte recente. Incidentele includ clonarea cardurilor în autobuzele locale și furturi de portofele și telefoane mobile în marile orașe europene, cum ar fi Paris, Madrid sau Barcelona.

Unul dintre cazurile semnalate provine de la un turist român care a călătorit în Marsilia, Franța, unde a folosit cardul pentru plata biletului de autobuz, doar să descopere ulterior că acesta fusese clonat. „În timp ce mă deplasam cu autobuzul local, am observat o persoană dubioasă cu un ghiozdan aproape de POS-ul autobuzului, ceea ce m-a făcut să suspectez că cardurile mi-au fost clonate,” a declarat turistul. După blocarea imediată a cardurilor prin aplicația Revolut, au început să apară tentative de plăți frauduloase în timpul nopții, confirmând suspiciunile inițiale.

Incidentul ilustrează metodele ingenioase prin care escrocii profită de vulnerabilitățile sistemelor de plată în locațiile turistice aglomerate. „După ce autobuzul s-a eliberat, individul suspect a luat loc și și-a deschis ghiozdanul către pasageri, fără să ridice vreo suspiciune,” a adăugat turistul.

Pe lângă clonarea cardurilor, au fost semnalate și furturi de portofele și telefoane mobile în zone turistice din Europa, inclusiv în orașe precum Paris, Madrid și Barcelona. În Bulgaria și Grecia, sezonul turistic a adus și incidente de furturi de mașini, turiștii români fiind principalii afectați.

Autoritățile recomandă turiștilor să fie extrem de vigilenți în timpul călătoriilor și să utilizeze metode de plată sigure. De asemenea, este important să fie conștienți de tactici precum clonarea cardurilor în autobuze sau buzunare și să ia măsuri preventive pentru a evita astfel de incidente neplăcute.

În contextul creșterii numărului de turiști afectați, atenția și cooperarea cu autoritățile locale sunt esențiale pentru asigurarea unei vacanțe fără griji și a protecției bunurilor personale.