Ucraina: CICR aşteaptă permisiunea de acces pentru a investiga atacul asupra închisorii Olenivka şi a acorda ajutor răniţilor

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) nu a primit încă autorizaţia oficială de acces la închisoarea Olenivka din zona controlată de trupele ruse în estul Ucrainei, unde zeci de prizonieri de război ucraineni au fost ucişi într-un bombardament efectuat în circumstanţe neclare şi pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, transmite duminică AFP.

”Până la ora actuală nu am primit confirmarea oficială care să ne dea acces pentru a vedea locaţia sau prizonierii de război victime ale atacului şi oferta noastră de asistenţă materială nu a fost încă acceptată”, a menţionat CICR într-un comunicat emis duminică după-amiază.

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă seară că a adresat CICR şi ONU o invitaţie pentru a se deplasa la faţa locului. ”Federaţia Rusă, în interesul unei anchete obiective asupra raidului împotriva centrului de detenţie de la Elenovka (Olenivka), din care a rezultat moartea unui mare număr de prizonieri de război ucraineni, a invitat oficial experţii ONU şi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii”, a precizat Ministerul rus al Apărării.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a cerut acces ”în toate locurile unde au fost duşi morţii şi răniţii” şi a oferit de asemenea asistenţă pentru evacuarea răniţilor şi material medical.

Rusia susţine că atacul asupra închisorii a fost efectuat cu un lansator de rachete multiple HIMARS cu rază lungă de acţiune aflat în dotarea armatei ucrainene, care a primit până în prezent circa 12 lansatoare de acest fel din partea SUA. Potrivit Moscovei, în acel centru de detenţie se aflau în momentul atacului 193 de prizonieri de război ucraineni, dintre care 50 au fost ucişi şi 73 sunt răniţi.

De partea sa, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia pentru acest atac, pe care l-a calificat drept o ”crimă de război rusă deliberată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...