Ucraina: Sechestru pe 154 de imobile și imobiliare ale lui Medveciuk

Autorităţile ucrainene au pus sechestru joi pe 154 de bunuri mobile şi imobiliare ale politicianului ucrainean prorus Viktor Medvedciuk, care a fost arestat marţi în urma unei operaţiuni speciale a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), el fiind considerat un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, despre care se spune că ar fi naşul fiicei acestuia, relatează EFE, Ukrinform şi Ukrainska Pravda.

Printre bunurile poprite figurează 26 de autoturisme, 30 de terenuri extravilane, 23 de case, 32 de apartamente, 17 locuri de parcare şi un iaht, conform unor surse apropiate organelor de anchetă.

Anunţul arestării lui Viktor Medvedciuk (67 de ani) a fost făcut marţi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Se aşteaptă ca „informaţii importante” să fie obţinute de la Medvedciuk, inclusiv despre pregătirile şi derularea războiului declanşat de Rusia în Ucraina, după cum au dezvăluit surse apropiate liderului ucrainean.

Zelenski a comunicat despre arestare printr-un mesaj postat pe canalul său Telegram, ilustrat cu o fotografie a lui Medvedciuk, aşezat pe un scaun, cu cătuşe la mâini, îmbrăcat în haine militare şi cu o insignă cu drapelul ucrainean.

Medvedciuk – liderul şi fondatorul partidului prorus „Platforma de opoziţie – Pentru Viaţă” – se afla în arest la domiciliu, prin ordin judecătoresc, dar a fugit la 24 februarie, exact când Rusia şi-a început „operaţiunea militară specială” în Ucraina.

El este acuzat de înaltă trădare pentru dezvăluirea de secrete de stat, derularea de afaceri în peninsula Crimeea anexată de Rusia în 2014, imputându-i-se de asemenea că lucrează pentru Rusia şi are „legături puternice” cu Putin.

Şeful SBU, Ivan Bakanov, a declarat că FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, ex-KGB) a încercat să-l scoată pe Medvedciuk din ţară prin Transnistria, de unde urma să fie transportat la Moscova.

„A fost într-adevăr o operaţiune dificilă şi periculoasă pentru mulţi dintre cei implicaţi, care a durat aproximativ o lună, în condiţii de război”, a afirmat Bakanov într-o intervenţie televizată, dezvăluind că, pentru scoaterea lui Medvedciuk din Ucraina, FSB a recurs la ajutorul unor reprezentanţi ai lumii interlope ucrainene şi, din păcate, chiar la poliţişti ucraineni corupţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Arafat şi şefii IGSU, cercetaţi penal de procurorii militari pentru vătămare...

Exploziile de la staţia GPL din Crevedia au scos în evidenţă modul defectuos de intervenţie al departamentului condus de Raed Arafat. Evenimentul de la...