Ucraina și UE: Măsuri pentru deblocarea porturilor ucrainene în vederea exportului de cereale

Ucraina și UE au discutat despre luarea unor ”măsuri imediate pentru a debloca porturile ucrainene în vederea exportului de cereale”, după ce blocada rusă a porturilor din Marea Neagră i-a forțat pe exportatorii de cereale să găsească alte soluții pentru transportul mărfurilor, transmite BBC.

Discuțiile s-au purtat între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele Consiliului European, Charles Michel, cu ocazia vizitei acestuia la Odesa și au avut ca scop prevenirea ”crizei alimentare globale declanșate de acțiunile agresive ale Rusiei”.

Înainte de război, Ucraina exporta 4,5 milioane de tone de produse agricole pe lună prin porturile sale – 12% din grâul mondial, 15% din porumb și 50% din uleiul său de floarea-soarelui, transmite agenția de presă AFP.

Dar invazia i-a paralizat capacitatea de export, Rusia distrugând infrastructura de transport și blocând Odesa, principalul port pentru exporturile de cereale.

„În portul Odesa, am văzut silozuri pline cu cereale, grâu și porumb gata de export”, a spus Charles Michel.

„Această hrană atât de necesară este blocată din cauza războiului rusesc și a blocării porturilor din Marea Neagră, care provoacă consecințe dramatice pentru țările vulnerabile. Avem nevoie de un răspuns global”, a mai spus președintele Consiliului European.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole