UDMR se opune comasării alegerilor

UDMR se opune cu vehemență comasării alegerilor de anul viitor. Kelemen Hunor e de părere că această decizie nu face altceva decât ”să intoxici o campanie electorală și nu cred că este bine”

„Eu în principiu nu-s de acord cu comasarea, cu nici un fel de comasare, fiindcă fiecare rundă de alegeri are o specificitate. Când vorbim de alegeri locale, atunci sigur că pe agenda campaniei electorale trebuie să fie problematica comunităților locale, când vorbim de parlamentare, probleme legate de politici naționale și așa mai departe. Comasând de fapt nu faci altceva decât să intoxici o campanie electorală și nu cred că este bine. Asta ca un principiu, niciodată n-am fost de acord cu comasarea alegerilor de nici un fel”, spune Kelemen Hunor.

Totodată, Kelemen Hunor e de părere că, ”în situația în care din punct de vedere constituțional se poate, atunci bineînțeles că poți să te uiți la oportunitatea politică”.

„Aceste două chestiuni trebuie judecate: oportunitatea politică și constituțional, legal, dacă pot fi comasate. Din punctul meu de vedere, constituțional nu se poate, trebuie să prelungești mandatul aleșilor locali, ceea ce se poate face în anumite condiții, acele condiții nu sunt întrunite în acest moment. Putem inventa noi o stare de urgență sau o stare de alertă, dar nu cred că este cazul, că în 2020 așa am prelungit mandatul aleșilor locali, că eram în plină pandemie și eram în stare de alertă. Nu se poate scurta mandatul Parlamentului și există acolo niște termene constituționale, de la alegeri în 20 de zile trebuie să convoci Parlamentul, dar nu poți să convoci Parlamentul până când nu expiră mandatul Parlamentului actual.

Deci nu prea se potrivește nici constituțional și dacă o majoritate decide în acest sens, sigur că vor fi unii care vor ataca la CCR, dacă e lege ori în contencios administrativ, dacă e Hotărâre de Guvern și eu nu cred că va rezista la un astfel de control un act normativ prin care vrei să comasezi aceste două tipuri de alegeri. Dar eu nu spun că nu se poate, la o adică, dar trebuie văzut. Eu nu văd în acest moment întrunite nici elementele de oportunitate, nici elementele legale și constituționale”, încheie Kelemen Hunor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...