UE are nevoie de un milion de migranți anual pentru a compensa deficitul demografic

Publicat: 10 ian. 2024, 16:32, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
UE are nevoie de un milion de migranți anual pentru a compensa deficitul demografic

Deficitul demografic al UE poate fi acoperit doar cu un milion de migranți anual. Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, aflat la Atena.

Comisarul european pentru afaceri interne a venit cu completări și a declarat că populația potențială de muncă din UE scade anual cu aproximativ un milion de persoane.

„Asta înseamnă că migrația legală ar trebui să crească cu aproximativ un milion pe an și este cu adevărat o provocare să realizăm acest lucru într-un mod ordonat”, a menționat ea.

De asemenea, aceasta a atras atenția asupra faptului că aproximativ 3,5 milioane de migranți ajung legal în UE în fiecare an, comparativ cu aproximativ 300.000 care intră în mod neregulat.

Datele sunt unele îngrijorătoare și asta pentru că, fără migrație, populația activă a UE va scădea de la 334 de milioane, înregistrată în 2014, la aproximativ 238 de milioane în 2060.

Proiecțiile demografice recente ale Eurostat, biroul de statistică al UE, arată o creștere a populației UE până în 2026. La acel moment se estimează că populația va atinge vârful de 453,3 milioane, urmând să scadă treptat la 447,9 milioane până în 2050, pentru ca mai apoi să scadă mai rapid până la sfârșitul secolului (419,5 milioane în 2100).

„Populația activă a UE este proiectată să se reducă chiar mai rapid decât populația, pe măsură ce persoanele în vârstă (de 80 de ani sau mai mult) vor reprezenta o pondere tot mai mare a populației”, se menționează într-un raport al biroului cu sediul în Luxemburg.