UE încă aşteaptă răspunsul SUA referitor la propunerea de acord privind programul nuclear iranian

Publicat: 22 aug. 2022, 18:15, de Ziarul Puterea, în Internațional , ? cititori
UE încă aşteaptă răspunsul SUA referitor la propunerea de acord privind programul nuclear iranian
josep borell

O reuniune menită să salveze acordul nuclear iranian s-ar putea desfăşura săptămâna aceasta la Viena, dacă Statele Unite vor transmite un răspuns cu privire la ultima propunere de acord, a declarat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a descris drept ”rezonabil” răspunsul Iranului faţă de această propunere, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Washingtonul a anunţat pe 16 august că examinează răspunsul Iranului, transmis în ziua anterioară, referitor la compromisul propus de Bruxelles pentru restabilirea acordului internaţional încheiat în 2015 între Iran, de o parte, şi SUA, Regatul Unit, Franţa, Germania, China şi Rusia, de cealaltă parte.

”Statele Unite încă nu au răspuns oficial. Dar noi aşteptăm răspunsul lor şi sper că acest răspuns ne va permite să terminăm negocierea”, a declarat Borrell la o conferinţă în oraşul spaniol Santander.

”Sper acest lucru, dar fără a avea garanţii. O reuniune ar fi trebuit să aibă loc la Viena la sfârşitul săptămânii trecute, dar nu a fost posibil. Ea ar putea avea loc săptămâna aceasta”, a adăugat el despre răspunsul aşteptat din partea SUA şi întâlnirea ce va fi organizată după primirea acestuia.

La rândul său, Iranul a criticat luni Statele Unite pentru întârzierea răspunsului faţă de ”textul final” al acordului propus de UE.

După ce fostul preşedinte american Donald Trump a decis în 2018 retragerea unilaterală a SUA din acordul menit să asigure că Iranul nu se va dota cu arme nucleare şi a reinstituit sancţiunile împotriva Teheranului, acesta din urmă a început să încalce treptat obligaţiile asumate în acest acord, inclusiv cea privind activitatea de îmbogăţire a uraniului.