UE nu mai vrea să dăm ceasurile înapoi. Ce face România?

Publicat: 14 oct. 2023, 21:00, de Andreea Caraua, în Internațional , ? cititori
UE nu mai vrea să dăm ceasurile înapoi. Ce face România?

În noaptea dintre 28-29 octombrie, românii ar trebui să modifice ceasurile pentru ora de iarnă, dar Uniunea Europeană vrea să renunțăm la acest obicei.

Anul acesta, România va trece la Ora de Iarnă în ultima duminică din luna octombrie, la ora 04:00, aceasta devenind ora 03:00.

Această schimbare a orei face ca 29 octombrie să fie cea mai lungă zi din an, având un total de 25 de ore.

De ce se dau ceasurile cu o oră înapoi?

Sistemul prin care ne setăm ceasurile la ora de iarnă și la cea de vară a fost aplicat pentru a ne putea bucura cât mai mult timp de lumină naturală. Astfel, toamna ceasul se dă înapoi cu o oră, iar primăvara se dă cu o oră înainte.

Această schimbare favorizează economisirea energiei în perioadele în care lumina naturală este mai abundentă, dar și oportunitatea oamenilor de a petrece mai mult timp în aer liber.

Schimbarea orei se practică de mai bine de jumătate de secol, în majoritatea țărilor lumii, dar cu trecerea timpului, mai multe țări au renunțat la această practică. În septembrie 2018, Uniunea Europeană a propus eliminarea schimării de oră, însă mai multe țări s-au opus iar propunerea a rămas incertă.

Propunerile Uniunii Europene

Chiar dacă Parlamentu European a inițiat discuții referitoare la eliminarea schimării de oră, europarlamentarii încă nu au putut ajunge la un consens.

Luarea deciziei a fost semnificativ îngreunată și de pandemie, care a întrerupt discuțiile, Comisia Europeană fiind nevoită să păstreze regulile actuale în perioada 2022-2026. Astfel, schimarea orei va fi practicată în continuare în toate țările Uniunii Europene și Elveția.