UE: Turcia face regrese în privinţa reformelor, iar şansele sale de aderare sunt negative

Comisia Europeană a afirmat marţi că intenţia Turciei de a se alătura blocului comunitar „a ajuns într-un blocaj”.

Comisia Europeană a lansat cel mai critic raport anual al instituţiei de când Ankara a început discuţiile pentru aderare în urmă cu 16 ani, transmite Reuters.

Comisia Europeană a declarat că guvernul preşedintelui Tayyip Erdogan a supravegheat o eroziune continuă a democraţiei şi a statului de drept şi a ignorat recomandările UE de anul trecut.

Raportul sugerează, de asemenea, pentru prima dată că Ankara nu mai este serioasă în ceea ce priveşte realizarea reformelor susţinute de UE, chiar dacă Erdogan a susţinut în aprilie obiectivul aderării depline la UE, ambele părţi încercând să îmbunătăţească relaţiile tensionate.

„Nu au fost abordate îngrijorările serioase ale UE cu privire la deteriorarea continuă a democraţiei, statul de drept, drepturile fundamentale şi independenţa sistemului judiciar. Au existat şi mai multe regrese în multe domenii. În circumstanţele actuale, negocierile Turciei de aderare s-au oprit efectiv”, a spus Comisia.

Ankara nu a oferit niciun răspuns imediat la acest raport.

În trecut, Turcia a afirmat că criticile UE asupra istoricului său sunt nedrepte şi disproporţionate.

Aliată a NATO, Turcia îşi negociază aderarea la UE din 2005, după reformele economice şi politice care au făcut din ea o importantă economie de piaţă emergentă şi partener comercial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole