Uitați de clanul Castro: Cuba are un nou președinte

Publicat: 20 apr. 2021, 22:30, de Roxana Roseti, în Internațional , ? cititori
Uitați de clanul Castro: Cuba are un nou președinte
Miguel Díaz-Canel

Miguel Díaz-Canel Bermúdez a fost ales de Parlamentul de la Havana, în funcţia de preşedinte al Cubei. Presa cubaneză notează că Adunarea Naţională de la Havana l-a ales pe Bermúdez, în vârstă de 57 de ani, preşedinte al Consiliului de Stat şi al Consiliului de Miniştri.

Noul președinte a fost ales cu 603 voturi din totalul de 604, potrivit publicaţiilor Diario Granma şi CiberCuba. Miguel Bermudez, care până acum era prim-vicepreşedintele Cubei, a fost singurul candidat pentru a-l succeda pe Raul Castro în funcţia de preşedinte al ţării.

Un moment simbolic

Bermudez devine astfel prima persoană din afara familiei Castro care deţine conducerea executivă a Cubei după aproape şase decenii. Raul Castro va rămâne liderul Partidului Comunist cubanez, fiind, conform Constituţiei, „forţa superioară de conducere a societăţii şi statului”.

Raul Castro va rămâne aproape sigur, pentru moment, cea mai puternică persoană din Cuba”, notează Associated Press. Retragerea lui Raul Castro din funcţia de preşedinte este un moment simbolic pentru o ţară care timp de aproape 60 de ani a fost condusă de Fidel Castro şi, în ultimul deceniu, de Raul Castro, potrivit presei occidentale.