Ultimatumul Fermierilor. Când se anunță proteste

Publicat: 23 mart. 2023, 11:06, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Ultimatumul Fermierilor. Când se anunță proteste

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România amenință cu proteste pe data de 7 aprilie, dacă ultimatumul transmis autorităților naționale și europene nu este luat în seamă. Agriculturii acuză indiferența față de notificările cu privire la situația actuală determinată de afluxul de cereale din Ucraina.  

Fermierii reacționează ca urmare a lipsei de reacție a autorităților naționale și europene la notificările transmise, a sumelor compensatorii derizorii alocate fermierilor români și a lipsei oricăror perspective de stabilitate a pieței de cereale din România, se arată într-un comunicat al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România.

De asemenea, agricultorii consideră sfidătoare atitudinea relaxată pe care o afișează decidenții europeni, o sfidare la adresa eforturilor pe care fermierii le-au depus pentru a face față concurenței neloiale acerbe provocată de fluxurile necontrolate de marfă de proveniență ucraineană.

Măsuri solicitate de fermieri

Membrii Forumului APPR au transmis o listă cu măsurile urgente necesare pentru protejarea fermierilor români:

  • Separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, respectand culoarele de tranzit destinate Ucrainei;
  • Asigurarea trasabilitatii importurilor printr-un control strict al calitatii și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole;
  • Urgentarea acordării despăgubirilor pentru prejudiciile cauzate de secetă la culturile semanate in primăvara anului 2022.
  • Aceste solicitări sunt imperios necesare pentru evitarea unui colaps al agriculturii romanesti, arată fermierii.

În situația în care nu vom avea o reactie imediata si o implicare directa a autorităților in vederea implementarii acestor măsuri, membrii Forumului APPR vor organiza un protest la nivel național în data de 7 aprilie 2023. Pe această cale, lansăm un apel la reacție pentru celelalte organizații și asociații de fermieri, precum și  pentru oricare fermier din Romania, să se alăture protestului, în cazul în care cerințele exprimate mai sus rămân fără răspuns„, se arată în comunicatul Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România .

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România este o asociație profesională formată din producători agricoli si reprezentanți ai lanțului profesional agricol din România, inființată în anul 2012.

APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa și furnizează asistență tehnică, economică și legislativă pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România. APPR este membra în COPA-COGECA, cea mai mare structură de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor europene.

Citeste si De când cu noua patroană, Mihaela Neagu, Zahărul Luduș a rămas fără oameni și fără lider de sindicat. Exclusiv