Umbrărescu forțează exploatarea de calcar pe Dealurile Istriței

Publicat: 26 oct. 2023, 07:00, de Sebastian Silvestru, în Dezvăluiri , ? cititori
Umbrărescu forțează exploatarea de calcar pe Dealurile Istriței

Situație alarmantă pe Dealul Istrița, unde una dintre firmele lui Dorinel Umbrărescu intenționează să exploateze calcar pentru autostrada A7

Zeci de sesizări și petiții au depus locuitorii comunei Merei la Agenția pentru Protecția Mediului Buzău, după ce SC Gral Minexplore SRL a obținut certificatul de urbanism de la Primăria Merei, în vederea exploatării calcarului de pe Dealul Ciuhoiu.

Odată cu deschiderea exploatației de calcar, spun localnicii, s-ar pune în pericol alimentarea cu apă naturală captată chiar de la izvoarele ce se află în zona în care ar urma să fie făcute exploatările.

O altă amenințare pentru perimetrul vizat de exploatare este cea legată de patrimoniul cultural, fiind reprezentată de punerea în pericol a unor situri arheologice din epoca bronzului și a Termelor Romane din Pietroasele, monument istoric de importanță națională.

De altfel, marți, deputatul Gabriel Avrămescu (PNL) a făcut o declarație politică în plenul Camerei Deputaților în care condamnă posibila deschidere a exploatației de calcar din comuna Merei:

„Oamenii din zona Ciuhoiu, comuna Merei, județul Buzău, trăiesc într-o stare de neliniște și frică în așteptarea deciziei privind eliberarea avizului de mediu pentru exploatarea de calcar din regiune. Temerile oamenilor sunt justificate, având în vedere impactul pe care această activitate îl va avea asupra mediului, a vieții lor și a patrimoniului cultural. Locuitorii se tem că vor rămâne fără apă, că mediul înconjurător va fi afectat și că vor fi nevoiți să suporte zecile de mii de camioane care vor căra piatră anual pe drumurile comunei, neadecvate pentru un asemenea trafic. Îngrijorarea este amplificată de amintirea alunecărilor de teren din anii 70, care au dus la strămutarea unui sat întreg. Potrivit informațiilor pe care le-am primit de la locuitori și de la experții consultați, impactul asupra mediului va fi dezastruos, cel mai grav fiind riscul de a rămâne fără cele mai importante izvoare de apă naturală care alimentează satele din zonă. Pe lângă această gravă problemă se adaugă și poluarea masivă a aerului cauzată de cele aproximativ 10.000 de camioane care ar urma să treacă anual prin localitățile din împrejurimi. În plus, situația poate reprezenta un pericol real pentru unul dintre siturile arheologice importante din județul Buzău. Este vorba despre un sit din epoca bronzului timpuriu de la Nenciulești, Dealul Ciuhoiu, în apropierea căruia se dorește să se deschidă cariera de exploatare a calcarului. Traseul camioanelor trece inclusiv prin zona Termelor Romane din Pietroasele, monument istoric de importanță națională. Prin urmare, este esențial ca instituțiile de mediu din țara noastră să refuze orice avizare a unui asemenea proiect. Este și mesajul pe care buzoienii din zonă îl dau. Este nevoie să luăm urgent atitudine pentru a preveni o asemenea lucrare care ar duce la o schimbare negativă radicală a vieții oamenilor din zonă și ar reprezenta un impact uriaș pentru tot ecosistemul și patrimoniul cultural. În acest context, este imperativ ca autoritățile să asculte vocea oamenilor, să acționeze în interesul lor protejând mediul, sănătatea și patrimoniul cultural. Este datoria noastră ca societate să ne asigurăm că viitorul nu este compromis de decizii care favorizează profitul pe termen scurt în detrimentul bunăstării pe termen lung.”

Istoricul lui Gral Minexplore, firma lui Umbrărescu, care forțează exploatarea de calcar

Gral Minexplore Srl a fost înființată în martie 2014, la Buzău, de către Simina Alexandra Gheorghe, o tânără care la acea vreme avea doar 26 de ani.

Conform datelor din Monitorul Oficial al României, în iunie 2014, la mai puțin de trei luni de la înființare, Gral Minexplore a primit de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) o licență de concesiune pentru explorarea resurselor de calcar industrial și de construcții din perimetrul Câlțești, județul Buzău.

În urmă cu două luni, președintele ANRM, Alexandru Petrescu, a aprobat pentru Gral Minexplore o altă licență de concesiune, cu nr. 19.583/2016, de data aceasta pentru exploatarea resurselor de calcar industrial și de construcții din zona precizată mai sus.

În primii șase ani de la înființare, Gral Minexplore a mers doar în pierdere, doar în 2020 regăsindu-se „pe zero”, iar în 2021 și 2022, declarând profituri ridicole de 5.909 lei, respectiv 24.673 lei.

„Salvarea” a venit de la Dorinel Umbrărescu care, în decembrie 2022, a decis să cumpere prin UMB ROAD SOLUTIONS SRL (înființată în iunie 2022) de la Mocanu (fostă Gheorghe) Simina Alexandra cele 20 de părți sociale ce reprezentau capitalul social al GRAL MINEXPLORE SRL.

Simina Alexandra Mocanu

Cine este Mocanu (fostă Gheorghe) Simina Alexandra

Simina Alexandra nu este chiar oricine, ci fiica lui Gheorghe Constantin Gabriel, fost inspector-șef la ITM Buzău și asociat în mai multe firme cu Cristinel Romanescu, fost deputat și președinte al PNL Buzău, de foarte mulți ani președinte al Federației Române de Tenis de Masă.

Gheorghe Constantin Gabriel a mai fost consilier la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și director adjunct la Compania de Apă SA Buzău.

La fel ca tatăl său, Simina Alexandra a ocupat mai multe funcții plătite din bani publici, precum șefă de cabinet parlamentar PSD și consilier la Camera Deputaților.