Un caz unic în literatura medicală: Infectat în același timp cu Sars-Cov-2, virusul variolei maimuței și HIV

Publicat: 25 aug. 2022, 13:40, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un caz unic în literatura medicală: Infectat în același timp cu Sars-Cov-2, virusul variolei maimuței și HIV
covid-19

Un bărbat în vârstă de 36 de ani, italian, a depistat pozitiv, în același timp, pentru trei virusuri patogene: Sars-Cov-2, virusul variolei maimuței și HIV, transmite Futura sante.

Pacientul a fost cinci zile în Spania, între 16 și 20 iunie 2022. După câteva zile de la revenirea în Italia, bărbatul a făcut febră, prezenta o stare de oboseală și ganglionii limfatici inflamați. A făcut un test pentru depistarea Covid-19 care s-a dovedit pozitiv. Dar în aceeași zi, starea lui de sănătate s-a agravat. Au apărut vezicule pe piele și piept, pe picioare, față și fese. După trei zile, când erupția s-a extins și durerile erau foarte mari, pacientul a decis să meargă la Spitalul din Catania, Sicilia.

Pacientul le-a povestit medicilor că, în timpul sejurului în Spania, a avut relații sexuale neprotejate cu un alt bărbat. Medicii au considerat necesare  ca pacientul să facă și analize pentru depistarea unor infecții cu transmitere sexuală, care sunt mai frecvente. Rezultatele au fost negative pentru hepatitele virale, herpes, gonoree și chlamidia. Însă analizele au evidențiat prezența HIV. Numărul limfocitelor T4 fiind la valori normale, le-a sugerat medicilor că infecția cu HIV este recentă. De altfel, bărbatul a făcut un test de depistare a HIV în luna septembrie anul trecut și rezultatul a fost negativ.

Relația sexuală pe care pacientul a avut-o pare să fie la originea acestei triple infecții. Medicii subliniază că simptomele variolei maimuței și ale Covid-19 se pot suprapune. Deși diferite, cele două virusuri – cel al variolei maimuței și cel al Covid-19 – se transmit prin contactul apropiat cu o persoană infectată: fie prin piele pentru variola maimuței, fie prin aerosoli pentru Covid-19.

Deoarece este un caz unic, este dificil de spus cum va afecta sănătatea  pacientului prezența simultană a celor trei virusuri în corpul său.  Bărbatul a fost externat după ce simptomele Covid-19 și ale variolei maimuței au dispărut și acum urmează terapie pentru HIV.