Un cunoscut preot paroh din Bacău desființează tradiția cu busuiocul sub pernă

Publicat: 05 ian. 2023, 16:10, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Un cunoscut preot paroh din Bacău desființează tradiția cu busuiocul sub pernă
Sursă foto: Ziarul Unirea

Mii de credincioși serbează Botezul Domnului (Boboteaza – Dumnezeiasca Arătare) pe 6 ianuarie. Tot atunci, fetele nemăritate își pun busuioc sub pernă pentru a-și afla ursitul.

Însă, părintele Florin Ioniță, preot paroh al Parohiei Brătila de Jos, județul Bacău, spune că acest obicei este unul neortodox.

„Este un obicei neortodox. Se spune că atunci când preotul vine cu Boboteaza, fata să nu vadă preotul sau dascălul, să rupă o bucată de busuioc, să o lege de deget și noaptea își visează ursitul. Nu este adevărat. Dacă era adevărat, era cel mai ușor.

N-am soartă, sunt în singurătate, când vine preotul cu Boboteaza, pun la deget busuioc, îmi visez ursitul și mă mărit. Câte fete n-au așteptat așa să se mărite și au ajuns bătrâne și nu s-au mai măritat.

Așa zisul obicei cu busuiocul este mai mult o provocare a lor de a-și regândi viața și de aș dori să se căsătorească. Probabil bătrânii le-au spus să se ducă să ia busuioc că se mărită anul acesta, iar dacă fata nu era căutată de niciun bărbat, începea să aibă nădejde în acest lucru. Deci, este un obicei care nu face cinste și este neortodox.”, a spus părintele Florin Ioniță, pentru Spectacola