Un drog extrem de periculos, depistat și în România

Publicat: 15 mai 2024, 11:53, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un drog extrem de periculos, depistat și în România
drog copil mort Donkey Kong

Un  drog foarte periculos, asociat cu mai multe alerte la nivel european,  supranumit „Donkey Kong”, sub forma unor comprimate de culoare portocalie,  a fost descoperit și în țara noastră.

„Drogul se produce în Olanda sau în Belgia și are o concentrație mare de substanță activă”, spune expertul antidrog Cătălin Țone. Un comprimat are 120 mg  de substanţă activă, dar s-a ajuns şi la un record de 450 mg pe comprimat.

În Țara Galilor, un adolescent în vârstă de 13 ani a murit din cauza supradozei. Dealerul era un alt adolescent în vârstă de 14 ani, care a fost arestat. Drogul face victime în Marea Britanie și Olanda, subliniază expertul antidrog, la Medika TV, care mai precizează că acesta este mai frecvent printre tinerii aflați la concerte și festivaluri.

În urma unei operațiuni în județul Vaslui,  a fost descoperit un grup infracțional care distribuia mai multe tipuri de droguri, printre care și acesta.

Încadrat în categoria de drog de mare risc, acesta are  efecte devastatoare: provoacă halucinații, convulsii și chiar moartea.

Pentru a le face mai atractive, traficanții ”vopsesc” aceste comprimate în culori vii: roz, portocaliu, galben.

Expertul spune că, prin acest colorit și logouri, traficanții reușesc să atragă noi consumatori și să-i mențină captivi pe cei care deja sunt dependenți. El amintește și de drogul numit cocaina roz. ”Este un cocktail de droguri:  cocaină, ketamină  şi  MDMA, iar peste toate se adaugă coloranţi şi arome de căpşuni, cireşe”, spune Cătălin Ţone.