Un elev nevăzător, cu COVID, a fost trimis acasă cu trenul. Directoarea spune că „nu a gândit problema destul de aprofundat”

Publicat: 15 oct. 2021, 10:15, de Mihaela Verdes, în Educație , ? cititori
Un elev nevăzător, cu COVID, a fost trimis acasă cu trenul. Directoarea spune că „nu a gândit problema destul de aprofundat”

Un elev al Liceului pentru nevăzători din orașul ieșean Târgu Frumos a fost testat pozitiv la Covid. Iar conducerea școlii l-a trimis acasă cu trenul și apoi microbuzul. Directoarea admite riscul pe care acest copil l-a reprezentat pentru persoanele cu care a intrat în contact. Însă ea se scuză că „nefiind singura problemă a zilei”, nu a ”gândit-o destul de aprofundat”.

Elevul era cazat la căminul Liceului pentru nevăzători. Când unele clase au trecut în online, conducerea unității de învățământ a decis ca elevii respectivelor clase, aflați în căminul liceului, să meargă acasă. Inclusiv elevii nevăzători cu forme ușoare de COVID. Unii au fost preluați de către părinți cu mașinile personale.

Dar nu toți părinții au mașină. Astfel că elevul cu deficiențe grave de vedere și diagnosticat cu COVID, a ajuns acasă cu trenul și două microbuze. Acesta anunțase conducerea liceului că nu are altă variantă la dispoziție.

Elevul pozitiv, lăsat să se descurce singur

Luni seara, tânărul a aflat rezultatul testului. Era pozitiv. A doua zi, un profesor l-a ajutat să-și facă bagajul și tânărul, major și cu un rest de vedere, a plecat spre gara din Târgu Frumos.

Până acasă, a mai luat două microbuze. El spune că a purtat mască tot timpul. Nu e vaccinat, dar are simptome ușoare de Covid. Însă, în drumul lui spre casă, a intrat în contact cu câteva sute de oameni.

Directoarea liceului: „Riscul există peste tot”

Margareta Pristavu, directoarea liceului, recunoaște că există riscul ca tânărul să fi infectat și alte persoane.

„Riscul există peste tot. Numai că noi am avut un careu astăzi cu elevii, în care am făcut precizările de suspendare a cursurilor. I-am informat, au purtat mască pe toată durata deplasării lor spre casă, cu dezinfectat de buzunar. I-am învățat să respecte distanța, pe cât posibil, și, nefiind asta singura problemă a zilei, nu am gândit-o destul de aprofundat”, a declarat Margareta Pristavu, la Europa FM.

Ea a precizat că Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul Școlar au fost informate în legătură cu decizia conducerii liceului, însă nu s-a discutat și despre problema transportului. Iar dacă vor mai apărea astfel de situații, „o să găsim alte soluții”, spune aceasta.

În România funcționează 8 licee pentru nevăzători și persoane cu deficiențe grave de vedere. Toate liceele pentru nevăzători au cămine în care sunt cazați tinerii nevăzători care provin din zonele învecinate, conform Europa FM.