Un fost ministru al Agriculturii acuză: „Băieții deștepți au pus ochii pe banii fermierilor”

Actualul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și un grup de parlamentari PSD urmăresc deturnarea banilor europeni destinați fermierilor pentru investiții în depozitare și procesare, acuză fostul ministru Adrian Oros. Metoda prin care ar dori să o facă este schimbarea Legii cooperației agricole, în regim de urgență.

„Băieții deștepți au pus ochii pe banii fermierilor. Cu ajutorul ministrului Chesnoiu aceștia vor să pătrundă în cooperativele agricole. Sub ochii buimaci ai colegilor de coaliție. La presiunea “băieților deștepți din PSD” se dorește intrarea în cooperativele agricole și a altor entități cu alte obiecte de activitate, care nu au treabă cu agricultura.

Scopul este foarte clar. Să pună mâna pe banii europeni din fondul pentru dezvoltare rurală, alocați perioadei 2023-2027, care se gestionează de AFIR (unde Chesnoiu este director general suspendat). Câteva miliarde de euro”, acuză Oros.

Astfel, prin proiectul de lege depus în regim de urgență de ministrul Chesnoiu alături de parlamentari PSD, în Cooperativele Agricole vor putea intra și PFA-uri și SRL – uri care au ca obiect de activitate comerțul cu ridicată și amănuntul, repararea vehiculelor și motocicletelor, hoteluri și restaurante, informații și comunicatii, sănătate și asistență socială etc.

Acestea vor beneficia de facilitățile fiscale din Legea cooperației prin care micii fermieri sunt stimulați să intre în cooperative.

„Miza cea mare este accesul la proiecte de investiții din PNS 2023-2027 de până la 15 milioane euro, cu minim 70% intensitate de sprijin (adică 10,5 milioane bani europeni).

Poate îi explică cineva ministrului  Chesnoiu că fondurile din PNS sunt pentru fermieri. În primul rând, ei trebuie să aibă posibilitatea să își dezvolte capacitați de depozitare și procesare”, mai spune Oros.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...