Un jandarm a murit după ce a căzut într-o râpă din Parângul Mare

Publicat: 06 ian. 2023, 11:34, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Un jandarm a murit după ce a căzut într-o râpă din Parângul Mare
Sursă foto: Antena 3

O drumeție pe munte s-a încheiat tragic pentru un jandarm din Gorj, care s-a dezechilibrat și a căzut într-o râpă din zona Parângul Mare, de aproximativ 300 de metri.

Alarma a fost dată de colegul cu care a plecat în drumeție. Acesta a coborât după el în râpă, găsindu-l pe jandarm cu multiple traumatisme la cap, decedat.

Întrucât jandarmul care coborâse în râpă nu a reușit să găsească telefonul pentru a solicita sprijin, a luat decizia de a pleca spre cea mai apropiată localitate, pentru a găsi ajutoare, anunță jandarmii.

”Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, nu s-a putut interveni încă de aseară, locul unde s-a produs accidentul nu a putut fi identificat, intervenția pentru recuperarea jandarmului fiind amânată din cauza codului galben de viscol.

În acest moment, două echipe de jandarmi montani din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Gorj, însoțiți de colegul care a fost alături de jandarm, intervin pe munte pentru a identifica zona unde s-a produs accidentul, în vederea recuperării colegului nostru. Acțiunea de căutare a început în această dimineață, încă de la ora 06.00. Eforturile de identificare ale jandarmului sunt susținute și de echipele de salvamont!, informează Centrul de Informare Publică al Jandarmeriei Române.

Familia jandarmului a fost anunțată de producerea evenimentului de către psihologul din cadrul Jandarmeriei Gorj, care le este alături pentru a acorda asistență de specialitate.”, se arată într-un comunicat emis de Jandarmerie.

Șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, a precizat la Antena 3, că misiunea de căutare a început abia în această dimineață.

„Am fost alertați aseară, în jurul orei 20:00-21:00. În munte este cod galben, viscol de peste 120 km/h. Cel care a fost alături de el ne-a confirmat că a coborât la el și că nu mai prezenta semne vitale. Și atunci am hotărât să intervenim în această dimineață, pe cale terestră. Pentru că avem resursa de zbor alocată, dar vremea încă nu permite survolul cu elicopterul și recuperarea victimei. Dar echipajul este pregătit la Caran-Sebeș și, la prima fereastră care apare și care ne permite să intervenim și cu elicopterul, vom acționa în zona respectivă.

În acest moment sunt 11 savatori montani în teren. Din păcate, aceștia caută în orb, pentru că vizibilitatea este foarte redusă, iar informațiile pe care le-am primit de la cel care a fost la locul evenimentului sunt contradictorii și nu ne oferă indicii exacte.

Și din păcate nici nu putem beneficia de serviciile acestui om, pentru că a fost luat de jandarmi și a plecat cu ei acolo, cu altă echipa de căutare, deși responsabilitatea pentru o astfel de acțiune este strict a Salvamontului.

Suntem coordonatori ai acestei acțiuni, răspundem pentru ea, dar din păcate, în teren acum, avem resurse pe care nu le putem coordona și controla și nu știm de ele. Sperăm că nu se va transforma totul într-o tragedie și mai mare, pentru că pe munte este o vreme foarte urâtă, este viscol puternic și vizibilitate redusă.”