Un nou caz de remisie a HIV după o grefă de măduvă osoasă

Publicat: 21 iul. 2023, 10:59, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un nou caz de remisie a HIV după o grefă de măduvă osoasă

Un bărbat, numit ”pacientul de la Geneva” este într-o remisie de durată a infecției HIV, după ce a primit o grefă de măduvă osoasă, care nu prezenta o mutație care blochează acest virus, transmite presa internațională.

Acest caz a fost anunțat înainte de Conferința societății internaționale SIDA care începe diminică la Brisbane, Australia.

Înainte de acest pacient, alte cinci persoane au fost considerate ca posibil vindecate de infecția cu HIV după ce au primit o grefă de măduvă.

Cei cinci pacienții vindecați au în comun faptul că sunt afectați de cancere ale sângelui și au beneficiat de o grefă de celule sușe care le-a înnoit în profunzime sistemul imunitar. De menționat că donatorii prezentau o mutație rară a unei gene (CCR5 delta 32). Este vorba despre o mutație genetică cunoscută pentru faptul că împidică pătrunderea HIV în celule.

 În schimb, pentru ”pacientul de la Geneva” – și el diagnosticat cu leucemie – grefa a fost diferită. În 2018, pentru tratarea unei forme deosebit de agresive de leucemie, el a beneficiat de o grefă de celule sușe. Dar de această dată, grefa a venit de la un donator care nu era purtătorul mutației CCR5.

Și totuși, virusul rămâne nedetectabil de aproape 20 de luni de la întreruperea tratamentului antiretroviral administrat acestui pacient, monitorizat la Spitalele universitare din Geneva, în colaborare cu Institutul Pasteur, Institutul Cochin și consorțiul internațional IciStem.

Tratamentul antiretroviral a fost întrerupt în mod gradat până la stoparea definitivă în noiembrie 2021. Analizele efectuate după întreruperea tratamentului nu au indicat la acest pacient nici particule virale, nici rezervor viral activabil, nici creșterea răspunsului imunitar contra virusului.

Echipa științifică nu exclude ca virusul  să persiste, dar consideră că este vorba despre o nouă remisie a infecției HIV.

Asier Saez-Ciron, din cadrul Institutului Pasteur, spune că probabilitatea ca în viitor virusul să rămână nedetectabil crește după ce au trecut de 20 de luni fără ca acesta să fie observat.

Dr. Asier Saes-Cirion are mai multe ipoteze pentru a explica acest fenomen. În acest caz, poate că grefa a permis eliminarea tuturor celulelor infectate fără a mai fi nevoie de faimoasa mutație. Sau poate că tratamentul imunosupresor, administrat după grefă, a jucat un rol.

Pacientul de la Geneva, care trăiește cu HIV de la începutul anilor 1990, dorește să rămână anonim. ”Ceea ce mi se întâmplă este magnific, magic“,” a reacționat acesta , potrivit unui comunicat al Institutului Pasteur.