Un pic mai serios despre nașterea unei mari echipe: România!

Publicat: 17 iun. 2024, 21:42, de Radu Caranfil, în OPINII , ? cititori
Un pic mai serios despre nașterea unei mari echipe: România!
Inquam Photos / Stefan Constanti

Li se spune deja, cu dragoste, generația de suflet. Niște băieți subcotați și subestimați grav au făcut o fenomenală declarație de ambiție. Învingând Ucraina, de-o manieră entuziasmantă, au redeschis porțile performanței, acele porți care păreau închise pentru totdeauna în fotbalul românesc. Această națională a României merită tot respectul nostru. Și în sfârșit începem să înțelegem de ce.

Ce am văzut la România – Ucraina a fost incredibil.

Fiindcă ne-am dezobișnuit să credem în puterea românilor de a trata, vreodată, serios orice.

Fiindcă ne-am pierdut încrederea în capacitatea românilor de a dovedi ambiție.

Fiindcă, deși există exemple singulare, românii aleg mereu calea facilă a improvizației șmecherești.

Fiindcă ne-am obișnuit cu ideea că mai totul ne este servit printr-un filtru care nu are nici o legătură cu onestitatea.

Fiindcă nivelul educațional românesc este mai aproape de fatalitate decât de performanță și autodeterminare.

Un nespecific salutar!

Adică, dragi prieteni, am văzut împreună ceva foarte neromânesc. O echipă de fotbal puternică, determinată, care a luptat pe viață și pe moarte pentru fiecare minge. O echipă de fotbal care a reușit să pună în operă un plan de joc bine gândit. O echipă de fotbal care a surprins prin spirit și efort colectiv și a punctat mortal grație talentului individual al câtorva băieți de înaltă calitate tehnică și inspirație.

Am văzut două goluri înscrise datorită unor execuții tehnice de nivel foarte ridicat. A fost acolo nu numai inspirația, nu numai talentul, nu numai nivelul tehnic foarte bun ci și forța. Forța unor șuturi care au valorificat toate cele de mai sus.

Predestinarea

Am mai văzut și curajul de a nu intra pe teren gata învins. Curajul de a sfida sorții, pariurile, predestinarea. Și asta ne-a, impresionat, probabil, cel mai mult. Fiindcă aici e vorba despre un construct psihologic foarte dificil de concretizat. Faptul că a funcționat ne-a impresionat mai mult decât scorul excepțional. Poate chiar mai mult decât însăși victoria.

Așa se naște o echipă serioasă!

Pentru că, pe această mentalitate, se poate construi în continuare. Ne place să credem că această superbă victorie confirmă nașterea unei echipe serioase. Nu avem idee cât de departe se poate duce, într-un european cu 4-5 abonați majori la finală. Dar, dacă spiritul rămâne același, nu avem de ce să nu credem într-un rezultat extraordinar. Coroborând înfrângerea Belgiei în fața Slovaciei cu rezultatul nostru excelent, putem ieși din optimi de pe primul loc în grupă. Ar fi o șansă extraordinară de a depăși optimile.

Și, fiți pe pace prieteni, performanțele fotbalistice al României nu vor avea nici cea mai mică legătură cu activitatea FRF. Dar vor genera, ca de obicei, prime nesimțite pentru toți nefotbaliștii care parazitează eforturile celor valoroși. Oare de ce seamănă și fotbalul atât de mult cu politica?

Hai România! Aveți în față zile frumoase. Avem în față zile de glorie, măcar sportivă.