Un sfert din consumul de gaze este asigurat din import

Importul de gaze din primele șapte luni ale anului a fost cu 0,4% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), până la 1,12 milioane tone echivalent petrol.

Pe fondul reducerii producției interne, importurile reprezintă aproximativ un sfert din totalul consumului. Mai exact, producția internă s-a ridicat la 4,22 milioane tone echivalent petrol, cu 11,3% mai mică decât în primele șapte luni din 2019.

Datele Transgaz, citate de economica.net, arată că producția internă de gaze intrată în sistemul național de transport este de circa 19,5 milioane metri cubi de gaze, adică aproximativ 205.000 MWh. În total, în sistemul național intră 25,2 milioane metri cubi, diferența de 5,7 milioane mc fiind din import.

Practic, un sfert din consumul de gaze este asigurat de import. Situația este generată de scăderea prețului pe piața internă sub costul de extracție al Romgaz, care a scăzut producția în consecință.

Principalele resurse de energie primară în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2020 au totalizat 17,7 milioane tone echivalent petrol, în scădere cu 2,647 milioane tep faţă de perioada similară a anului trecut. Producţia internă a însumat 10,322 milioane tone, în scădere cu 1,472 milioane tep, iar importul a fost de 7,383 milioane tep.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...