Unde a dispărut Greta Thunberg. Ce face din umbră

Publicat: 25 nov. 2022, 09:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Unde a dispărut Greta Thunberg. Ce face din umbră

Unde a dispărut Greta Thunberg – este o temă care bântuie în ultima vreme mass media de pretutindeni. Iată că acum, după ce a fost în centrul atenției mai mulți ani, Greta Thunberg tace. Mulți analiști au divulgat ce va face, din umbră.

Thunberg s-a retras din lumina reflectoarelor și vrea să susțină din umbră grupurile de activiști din țările care suferă deja efectele crizei climatice.

În ultimii ani, Greta Thunberg a devenit cea mai discutată și ascultată activistă pe problema schimbărilor climatice, nu doar de mișcările ecologiste, ci și de șefii de guvern și politicieni, adesea criticați că nu fac suficient în țările lor pentru a reduce emisiile poluante.

Unde a dispărut Greta Thunberg. Presa a făcut-o vedetă

Succesul său a derivat în mare parte din atenția enormă a mass-media, care au creat o vedetă din Greta.

Campania „Vineri pentru viitor” derivă din protestul lansat de Thunberg în Suedia pe 20 august 2018, când a decis să nu mai meargă la școală în zilele de vineri, până în data când vor avea loc alegeril politice, cerând guvernului să adopte o abordare mai serioasă la schimbările climatice. Protestul a apărut în urma unei veri deosebit de fierbinți în Suedia, care a dus la numeroase și extinse incendii.

În loc să meargă la școală, Thunberg a apărut în fiecare zi în fața clădirii Parlamentului suedez din Stockholm, arătând un panou cu cuvintele „Skolstrejk för klimatet” („Grevă școlară pentru climă”). După alegerile politice, Thunberg s-a întors la școală, dar a lipsit în fiecare vineri pentru a-și continua protestul. Vestea grevei sale particulare a început să fie preluată de mass-media și, de-a lungul timpului, mulți alți studenți, inițial în mare parte europeni, au început să urmeze exemplul organizând evenimente similare, care apoi aveau să devină treptat mai structurate cu coordonarea internațională în „sfera de aplicare a „Vineri pentru viitor”.

Greta Thunberg a decis: Nu mai apare

Între timp, Greta a devenit vedetă internațională, inclusiv sursă de amuzament pentru unii. Cu toate acestea, faima pare să-i displacă Gretei, care a încercat să-și reducă prezența în mass-media în ultimele luni. Greta Thunberg, anunță Politico, e decisă să nu mai apară în mass-media, însă va lupta în continuare, din umbră, pentru mediu.

Ea a anunțat că acum este momentul cel mai bun să renunțe la viața publică și să se axeze mai mult pe problemele care afectează cu adevărat populația. Activista a promis că își va continua activitatea, dar nu va mai fi la fel de prezentă pe social media și la TV.

„Voi face încă multe, dar nu voi mai fi atât de vizibilă în mass-media”, a declarat Greta Thunberg, în vârstă de 19 ani, pentru revista germană Brigitte Be Green. „Este timpul să pasez microfonul”, a spus ea.