Unde e produs, până la urmă, laptele Pilos din Lidl? România sau Polonia?

Publicat: 19 mart. 2023, 11:26, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Unde e produs, până la urmă, laptele Pilos din Lidl? România sau Polonia?

Popular în România datorită prețului scăzut, laptele Pilos din Lidl este produs de o companie cunoscută. Începând cu sfârșitul anului trecut, mărcile private ale Lidl au trecute pe etichetă atât numele producătorului cât și țara. Iată unde este produs laptele Pilos din Lidl!

Așadar, Lidl, liderul pieţei locale de comerţ alimentar după cifra de afaceri, care are mărci proprii pentru 80% dintre produsele aflate pe rafturile magazinelor sale, colaborează cu FrieslandCampina, producătorul brandului Napolact, Fabrica de Lapte Braşov, producătorul brandului Olympus, şi Lacto Food, companie care a preluat recent producţia de iaurturi BioEF, pentru lactatele Pilos, marca privată a retailerului, conform informaţiilor de pe ambalajele produselor analizate de ZF.

Producătorii au fost obligați să scrie pe ambalaj atât țara de origine a produsului, cât și adresa procesatorului.  

„Regulamentul (UE) 1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului (privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare – n. red.) prevede ca pe ambalaj să fie scris ori «produs în România pentru compania X» şi adresa procesatorului ori «produs de compania Y», a explicat pentru ZF Paul Anghel, directorul general al ANPC. 

Înainte, Lidl lua laptele din Polonia

Până în 2012, Lidl avea să-și schimbe pentru a treia oară furnizorul de lapte proaspăt Pilos. La câteva luni de la ruperea colaborării cu Albalact și transferul producției de lapte proaspăt sub marca Pilos către Carmolact, Lidl schimba din nou furnizorul. De data aceasta, decizia lor era una radicală, mutând producția în Polonia, iar cu siguranță, decizia retailerului nu s-a datorat prețului producției, deoarece a păstrat în sortiment alți doi furnizori locali. 

După ce a început cu Carmolact colaborarea pentru cele două sortimente de lapte proaspăt în Tetra Pak, de 1,5% și 3,5% grăsime, retailerul a încercat să securizeze categoria prin listarea a două noi sortimente sub marca proprie Pilos, fiecare fiind produs de un alt producător român.

Astfel, în sortimentul Lidl a apărut laptele proaspăt 1,5% grăsime în pungă de 1 l, produs la Suceava de Coza Rux, alături de un ambalaj PET de 1l, tot de 1,5% grăsime, produs de Ecolact Prod Păulești. 

În 2020, conform unor date din piață, majoritatea produselor lactate regăsite în rafturile magazinelor Lidl din această parte de Europă proveneau din Polonia, țară unde își muta producția de lapte Pilos, potrivit playtech.ro.