UNOPA: Tratamentele HIV/SIDA, fără un buget sigur până la finele anului și ”afectate” de probleme birocratice

Bugetul programului de tratament HIV/SIDA în 2022 nu este alocat pentru tot anul, multe spitale fiind în situația de a amâna sau întrerupe terapiile, semnalează Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

”Bugetul programului de tratament HIV în 2022 încă nu este alocat pentru tot anul. Multe spitale nu ajung în luna august cu tratamentul şi pe lângă aceasta mai apar şi probleme birocratice sau de neînţelegere a aspectelor ce ţin de cheltuirea banilor. Sunt spitale care, deşi au nişte bani alocaţi pentru trimestrul patru, nu vor să îi angajeze mai devreme astfel încât să nu existe discontinuitate în tratament. Este nevoia ca ministerul să lămurească aceste aspecte cu aceste spitale. (…) Ne dorim şi de mulţi ani cerem ca alocarea trebuie să fie făcută în funcţie de evaluarea nevoilor”, a spus Iulian Petre la dezbaterea „Strategia Naţională HIV/SIDA” organizată de Federaţia UNOPA, în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Centrul Român HIV/SIDA şi Academia Europeană de HIV/SIDA.

Potrivit lui Iulian Petre, sunt probleme cu distribuitorii de medicamente, care ”nu reușesc să onoreze comenzile la timp, mai ales cele ieftine şi foarte ieftine au mari probleme să fie aduse la spitale şi din acest motiv ele ies din schemele de tratament ale pacienţilor, lucru care nu este de dorit nici de pacienţi, nici pentru bugetul Programului naţional HIV/SIDA. (…) Sunt spitale care din motive diverse sunt puse în situaţia de a întrerupe tratamentul sau zilele acestea de a aloca bugetul pe câteva zile, o săptămână sau două. Avem semnale în aceste sens de la Bihor, Braşov. Posibil să mai fie şi alte judeţe”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole