Untura de porc, o variantă mai sănătoasă pentru prăjit. Mihaela Bilic: Avem în untură un prieten și la gust, și la sănătate

Publicat: 27 feb. 2021, 08:00, de Andreea Borcilă, în Food , ? cititori
Untura de porc, o variantă mai sănătoasă pentru prăjit. Mihaela Bilic: Avem în untură un prieten și la gust, și la sănătate

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat, într-un nou filmuleț pe pagina personală de Facebook, despre importanța grăsimilor în alimentația de zi cu zi. Specialistul a povestit care sunt cele mai bune tipuri de grăsimi pe care să le includem în dietă, de ce untura de porc este o variantă mai sănătoasă pentru prăjit și care sunt cele mai potrivite bucăți de carne de porc pe care le putem consuma.

„Când vine vorba despre grăsimi, ce anume ar trebui să includem noi în cele 20 de grame de grăsime recomandate zilnic? Poate nu știați, dar uleiurile sunt singurele substanțe care au 100% grăsime, adică niciun strop de apă. În schimb, în unt și în slănină avem 15 până la 20% apă. Uleiul este mai bogat în calorii decât slănina și untul”, a afirmat medicul nutriționist în video.

Specialistul spune că de la creierul nostru, care are 80% grăsime până la hormonii sexuali și piele, avem nevoie de un echilibru al grăsimilor în organism.

„Avem trei tipuri de acizi grași: saturați, care la temperatura obișnuită, devin tari (grăsime de porc sau de vită). Avem acizi grași mononesaturați, adică ușor mai fluizi (din belșug în grăsimea de porc și aproape inexistent în grăsimea de vită) și acizii grași polinesaturați, care sunt lichizi (uleiuri).

Din punctul de vedere al sănătății, ar fi bine ca alimentația noastră să conțină cât mai puține grăsimi saturate. La capitolul grăsime, animalele rumegătoare (vită, oaie, capră) saturatează grăsimea (prin rumegare), în schimb, porcul care este un animal nerumegător, monogastric, are o grăsime mai puțin saturată.

Se spune că porcul este un animal gras, însă depinde de ce bucată de carne alegem. Țineți cont că mușchiul de porc, cotletul și mușchiulețul acela subțire au doar 4% grăsime. Procentul de grăsime crește, iar procentul de proteine scade în cazul cefei de porc, pulpei, pieptului.

Nu porcul e de vină când vorbim de carne grasă, ci bucățica de carne pe care o alegem să o punem în tigaie”

Specialistul spune că, prin încălzire, adică prin tratament termic, grăsimea se topește și iese din preparat. Atunci când vorbim despre carne prăjită în ulei, acesta din urmă nu poate pătrunde printre fibrele cărnii. Oricât de grasă ar fi carnea, prin tratament termic, pierde din grăsime.

„Atenție mare la ce gătiți împreună cu carnea. Dacă lângă ea se află cartofi, paste, orez, acestea vor absorbi ca un burete grăsimea.

Nu uleiurile, indiferent că vorbim despre cel de floarea-soarelui sau de măsline, sunt cele mai sănătoase, ci untura, așa cum făcea bunica. Untura nu are niciun fel de risc când vine vorba despre supraîncălzire pentru că blochează intrarea aerului și oxidarea, implicit, stricarea cărnii. Deci, avem în untură un prieten și la gust, și la sănătate.

Nu grăsimea animală crește risculi de boli cardiovasculare, ci prea multă grăsime, prea mult sedentarism, alcool, fumat, deci un stil de viață nesănătos”, a mai spus Mihaela Bilic.

Citește și: