Unul dintre cei mai mari gheţari din Antarctica riscă să se topească în următorii ani

Publicat: 15 dec. 2021, 08:00, de Laura Macovei, în Internațional , ? cititori
Unul dintre cei mai mari gheţari din Antarctica riscă să se topească în următorii ani

Este vorba despre Thwaites, unul dintre cei mai mari gheţari din Antarctica, care riscă modificări dramatice în următorii zece ani, avertizează oamenii de ştiinţă, potrivit BBC.

Thwaites este un colos, de mărimea Regatului Unit sau a Floridei, şi viteza fluxului său s-a dublat în ultimii 30 de ani.

Se face o analiză de către cercetătorii americani şi britanici din cauza ritmului său accelerat de topire. Aceștia sunt de părere că secţiunea plutitoare a Thwaites, care până acum a fost destul de stabilă, „s-ar putea sparge precum un parbriz”.

Momentan, nu reprezintă un pericol pentru nivelul mării la nivel global, însă există suficientă gheaţă în bazinul de drenaj al gheţarului pentru a creşte nivelul cu 65 de centimetri, dacă se va topi în întregime.

Cercetătorii spun că „probabil în mai puţin de un deceniu, faţada gheţarului va suferi o schimbare dramatică” şi că studii publicate şi nepublicate arată acest lucru.

Potrivit ITGC, acest lucru este cauzat de apa caldă a oceanului care pătrunde şi topeşte banchiza Thwaites.

În prezent, banchiza estică, ce are o lăţime de aproximativ 40 de kilometri, se deplasează cu aproximativ 600 de metri pe an. Modificările viitoare ar putea creşte viteza la 2 km pe an, aceeaşi înregistrată acum în sectorul vestic de 80 de km lăţime.

Anual, 50 de miliarde de tone de gheaţă din Thwaites se pierd în ocean.