Urșii au luat în stăpânire un obiectiv turistic. Cetatea la care, momentan, s-au suspendat vizitele
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Cetatea-Poenari.jpg)
Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă publicului pe 14 aprilie, după ample lucrări de conservare și restaurare, a fost închisă, marți, după ce gardul electric de protecție a fost rupt de urși.
Consiliul Județean (CJ) Argeș a anunțat, astăzi, că s-a decis închiderea temporară a accesului la Cetatea Poenari, întrucât gardul electric de protecție a fost deteriorat de către o ursoaică cu doi pui care avea bârlogul în preajma cetății.
„S-au dispus măsuri specifice împreună cu Instituția Prefectului Argeș, cu Direcția Silvică Argeș, gestionara fondului de vânătoare, pe teritoriul căreia s-a identificat ursoaica, cu Inspectoratul Județean de Jandarmi, în așa fel încât chiar astăzi, prin grija Agenției Județene pentru Protecția Mediului Argeș, a fost obținută autorizația de relocare a animalului. În acest moment a fost montată în preajma Cetății Poienari o cușcă specială pentru capturarea ursoaicei și a puilor”, a declarat vicepreședintele CJ Argeș, Adrian Dumitru Bughiu.
Urșii nu cedează cetatea
Conform aceleiași surse, animalele vor fi relocare într-un fond de vânătoare îndepărtat, aflat tot în gestionarea Direcției Silvice Argeș.
„În același timp, colegii noștri de la Muzeul Județean Argeș, cărora le mulțumesc pentru promptitudine și operativitate, au reușit să repare gardul electric, dar suplimentar vom încerca să găsim și alte soluții de protecție sau de îmbunătățire a actualului gard. Sperăm într-o capturare rapidă a ursoaicei și a puilor, în așa fel încât, în cel mai scurt timp, sperăm noi într-o săptămână, să reușim să redăm publicului accesul la Cetatea Poienari”, a precizat Bughiu.
O bijuterie turistică, recent restaurată
Cetatea, aflată pe teritoriul administrativ al comunei Arefu, este ridicată pe un vârf de munte, la intrarea în Cheile Argeșului, lângă DN 7C – Transfăgărășan. Accesul turiștilor se face urcând 1.480 de trepte amenajate pe versant, prin pădure. Fortificația a fost construită în secolul al XIV-lea, fiind consolidată și extinsă în timpul domniei lui Vlad Țepeș.
Lucrările de conservare și restaurare au durat trei ani, timp în care monumentul nu a putut fi vizitat. Accesul turiștilor a fost permis din nou începând din 14 aprilie.
Proiectul privind „Conservarea și Consolidarea Cetății Poenari Argeș” a primit finanțare nerambursabilă în cadrul Axei Prioritare 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Valoarea totală a contractului de finanțare a fost de peste 25 de milioane de lei, din care 9.647.565 de lei reprezintă valoarea totală nerambursabilă publică și 16.021.201,29 lei este contribuția beneficiarului.
„Lucrările realizate au vizat reabilitarea structurală și arhitecturală a Cetății Poenari, lucrări de conservare, lucrări de stopare a umidității și protecția zidurilor, lucrări de refacere a pavimentelor și pardoselilor, reabilitarea traseelor de vizitare, reabilitarea căii de acces pietonală, înlocuirea cablului de alimentare cu energie electrica a cetății, montarea unui traseu de fibră optică și a ridicătoarelor de semnal Wi-Fi pe traseu, înființarea instalației de iluminat și a unui sistem de supraveghere pe traseul de acces-evacuare, montarea Acces Point exterior Wi-Fi 6, montarea pe traseu a generatoarelor acustice de zgomot, amplasare de bănci și coșuri de gunoi”, au transmis reprezentanții CJ Argeș.