USR critică decizia Guvernului de plafonare a prețurilor la energie: „Omoară investițiile și nu ajută toți românii”

Ordonanța de Urgență prin care Guvernul își propune plafonarea prețurilor la energie, în anumite marje, este criticată de reprezentanții Uniunii Salvați România. În opinia lor, „omoară investițiile în energie electrică și gaz, sub pretextul ajutorării oamenilor să își plătească facturile”.

Principalul reproș vizează faptul că foarte puțini români vor beneficia anul acesta de plafonarea prețurilor.

Ministrul Virgil Popescu a decis să plafoneze prețurile în funcție de consumul din anul trecut. Astfel, dacă un consumator depășește pe anul trecut chiar și cu 1KWh limita plafonului, plătește un preț mărit pe tot consumul făcut în anul acesta, urmând să primească o factură de regularizare abia în februarie 2023.

USR avertizează că aceasta nu este o soluție corectă. Dacă tot au decis să plafoneze prețurile, o puteau face astfel încât să beneficieze toți românii. Trebuia pus plafon 0,68 lei/KWh pe fiecare factură pentru primii 100KWh, 0,8 lei pentru următorii 200KWh (de la 100-300) și nelimitat per KWh (adică conform contractului) pe ce depășește 300KWh”, acuză USR.

În opinia lor, cele mai distructive prevederi ale ordonanței sunt plafonarea prețului gazelor la producător (nu la consumator) la aproximativ o treime din prețul pieței, și supra-impozitarea cu 80% a producției de energie electrică.

„Într-o perioadă în care ar trebui să încurajeze investițiile, statul le pune pe butuci. Ne luăm adio de la investiții în producția de energie electrică de care România are nevoie ca de aer. Ne luăm adio de la investiții în exploatarea gazelor, și odată cu ele de la independența de gazele rusești. Ne luăm adio de la independența energetică. Prostie sau ticăloșie? Nu e clar. Cert este că. dacă rușii ar putea da orice OUG doresc în domeniul energiei la noi, l-ar da probabil fix pe cel pe care îl va da guvernul azi”, susține Claudiu Năsui, președintele Comisiei pentru antreprenoriat din Camera Deputaților și fost ministru al Economiei.

Reprezentanții Salvați România consideră că, dacă guvernanții voiau într-adevăr să ajute românii, puteau să adopte proiectele depuse de USR din toamna anului trecut: scăderea la 5% a TVA-ului la energie și gaze, abrogarea accizei, eliminarea certificatelor verzi, credite fiscale pentru IMM-uri și vouchere pentru gospodării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...