USR susţine tradiţia creşterii porcului în gospodărie. La ce amendamente lucrează

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a declarat că parlamentarii acestei formaţiuni vor depune un set de amendamente la proiectul privind creşterea porcilor, astfel încât să fie respectate tradiţiile româneşti, dar să se ia şi măsuri pentru a opri răspândirea pestei porcine.

USR susţine tradiţia creşterii porcului în gospodărie. Suntem cu toţii români, crescuţi, trăiţi aici. Susţinem cu tărie această tradiţie. La Senat a trecut un proiect de lege care era menit să oprească răspândirea pestei porcine. După discuţii cu colegii noştri, după discuţii cu cei din societate, cu fermieri, cu specialişti, am ajuns la concluzia că există soluţii pentru a opri răspândirea pestei porcine. Lucrăm la un nou set de amendamente. Proiectul este la Camera Deputaţilor. La Camera Deputaţilor vom avea un nou set de amendamente care să atingă acest obiectiv de politică publică: oprirea răspândirii pestei porcine, lăsând în acelaşi timp fiecare român să îşi crească porcii, aşa cum îi creşte de zeci de ani în gospodării„, a arătat Moşteanu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

UDMR a anunţat pe 8 decembrie că nu susţine limitarea deţinerii suinelor în gospodării şi că iniţiativa legislativă din Senat se referea strict la exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane, dar a fost modificată în comisiile de specialitate. Formaţiunea menţiona că, în Camera Deputaţilor, proiectul de lege va redobândi forma depusă iniţial la Parlament.

Au apărut informaţii false

În aceste zile au apărut informaţii false conform cărora UDMR ar interzice creşterea porcinelor în gospodării. Iniţiativa legislativă a UDMR vizează strict exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane, nicidecum nu interzice creşterea porcinelor în gospodării. O astfel de măsură ar împiedica atât fermierii în activitate, cât şi funcţionarea acestui sector”, a declarat deputatul Magyar Lorand, vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, potrivit unui comunicat al UDMR.

Pe 19 noiembrie, senatorul social-democrat de Alba, Călin Gheorghe Matieş, susţinea într-o conferinţă de presă că, în forma în care a fost adoptată în Comisia pentru Agricultură, Industrie Alimentară şi Dezvoltare Rurală propunerea legislativă privind exploataţiile de creştere a suinelor şi de combatere a pestei porcine africane în România L435/2021, ţăranii vor fi „singurii dezavantajaţi”. El spunea că această lege împarte crescătorii de porci în două: fermă non-comercială şi fermă comercială.

„Ce spune la fermă non-comercială? Spune că avem voie să ţinem doar cinci porci. Cinci porci, fără scroafă, fără reproducţie, purceii trebuie cumpăraţi doar de la ferme autorizate. Trebuie purceii crotaliaţi. Porcii se ţin doar pentru consum familial. Produsele sunt doar pentru consum familial”, a spus social-democratul. 

Mai multe articole...

1 COMENTARIU

  1. Nici nu mai este rentabil sa crești un porc sau o vacă in a ta gospodărie ,indiferent cât de mult ti-ar place animalele.
    De la creștere până la sacrificarea lui sunt o groaza de bani, după care trecem la prepararea și procesarea cărni care înseamnă o nare investiție deci înseamnă alți bani investiți in noua ta tehnologie. Te întrebi la un moment dat unde îți este mărunțișul, profitul dar munca ?A! … Nu ai nu ai o piață de desfacere, nu ai unde să îţi vinzi carnea? Nu ai măcelăria ta ? Atunci ce fel de crescător de animale ești ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole