Va fi Covid o epidemie care va reveni în fiecare toamnă?

Publicat: 02 nov. 2021, 07:45, de Eliza Popa, în News , ? cititori
Va fi Covid o epidemie care va reveni în fiecare toamnă?

Publicația belgiană Le Vif abordează un subiect mult comentat în ultima vreme și anume „traseul virusului” în viitor. Le Vif se întreabă dacă și Covidul va avea soarta virusului gripal.

La fel ca virusul gripal care suferă mutații și scapă parțial imunităţii pe care au câștigat-o oamenii în sezoanele gripale anterioare, notează Le Vif. , Covidul pare să ia o cale similară în timp ce încearcă să se adapteze. Dacă acest scenariu se va confirma, virusul nu va fi niciodată eliminat complet și va provoca o creștere a internărilor în spitale și a deceselor în fiecare iarnă.

Însă nu se va mai ajunge ca spitalele să fie copleșite, iar tratamentele „non-urgente” să fie amânate, conchide ziarul belgian. Există şansa ca, pe măsură ce tot mai mulți oameni se vor vaccina (chiar cu trei doze unii) sau vor fi trecut prin boală, valurile să devină tot mai slabe, dar totul depinde de mutaţiile pe care le va suferi acest virus, după cum mai atrage atenţia Le Vif. 

Un impact dramatic

Pe de altă parte, cotidianul La Libre Belgique spune că, în ciuda lucrurilor care circulă pe reţelele de socializare, nu există niciun tratament eficient până astăzi. Ceea ce face ca un viitor al Covid-ului asemănător cu manifestările virusului gripal să fie destul de incert. Cotidianul belgian explică: „Atâta timp cât vaccinarea nu va fi generalizată printre adulţi, ameninţarea va persista, iar măsurile sanitare restrictive vor fi în continuare puse în aplicare. Iar aceste restricţii, trebuie să ne amintim, au un impact dramatic asupra tinerilor, învăţământului, stării de bine mentale, petrecerii timpului liber şi – evident – asupra multor sectoare socio-economice”.