Va fi Dolarul la putere și în 2023? 

Publicat: 03 ian. 2023, 11:19, de Puterea.ro, în Advertoriale , ? cititori
Va fi Dolarul la putere și în 2023? 


În decursul unui an instabil pentru economia mondială, dolarul american a atins valoarea maximă a ultimilor 20 de ani. USD a fost la putere pentru cea mai mare parte a anului 2022, urcând pe cel mai puternic val de creștere din ultimele două decenii, pe fondul creșterii ratelor dobânzilor .

Mai mulți factori, atât interni, cât și internaționali, au contribuit la întărirea dolarului. Deși condițiile economice s-ar putea schimba în 2023, experții prezic că dolarul și-ar putea menține supremația.

Iată cum unele cunoștințe de bază despre forex trading te-ar putea ajuta să îți planifici și să îți protejezi investițiile pe parcursul anului 2023.

De ce s-a apreciat dolarul în 2022?


Statutul său în economia globală a fost un factor important în ceea ce privește ascensiunea dolarului în 2022. 

Fiabilitatea a făcut ca dolarul să devină moneda rezervă la nivel mondial după cel de-al Doilea Război Mondial, ceea ce înseamnă că este cea mai utilizată de către băncile centrale din întreaga lume pentru comerțul internațional și tranzacțiile financiare.

Un alt factor care a alimentat ascensiunea dolarului a fost cea mai rapidă și mai agresivă serie de majorare a ratelor de către Fed din ultimii 40 de ani. Moneda, ale cărei mișcări sunt strâns legate de evoluția ratelor dobânzilor s-a apreciat, deoarece investitorii străini în căutarea unor randamente mai mari și a unui refugiu s-au îndreptat către titlurile de Trezorerie americane și către moneda de rezervă a lumii după invazia Rusiei în Ucraina.

Cu toate acestea, în ultimele câteva luni, dolarul a cedat o mare parte din câștigurile sale, pe fondul semnelor de temperare a inflației și în anticiparea faptului că Fed ar putea încetini ritmul de majorare a ratelor.

Care este impactul unui dolar puternic asupra consumatorilor

Un dolar puternic are implicații mixte pentru consumatorii de rând, în special pentru cei din SUA.

Este bine cunoscut faptul că un dolar puternic face ca produsele străine să fie mai accesibile, iar călătoriile în străinătate relativ mai ieftine.  

De asemenea, un dolar puternic consolidează eforturile Fed de a crește ratele dobânzilor suficient de mult pentru a tempera economia și a reduce inflația. 

Dar beneficiile pe termen scurt pentru mulți consumatori vin și cu riscuri pe termen mai lung de scădere a profiturilor companiilor, de diminuare a exporturilor americane și de încetinire a ritmului de creștere economică globală, care ar putea avea repercusiuni și asupra Statelor Unite.

Ce înseamnă un dolar puternic pentru mediul investițional 


Pentru investitori, una dintre cele mai vizibile influențe este impactul asupra vânzărilor și veniturilor companiilor. Atunci când dolarul se apreciază în raport cu alte monede, poate avea un impact negativ asupra rezultatelor financiare ale companiilor multinaționale americane. În schimb, atunci când dolarul scade, acesta poate impulsiona veniturile companiilor americane. 

La sfârșitul fiecărui trimestru, companiile cu sediul în SUA trebuie să își convertească vânzările și câștigurile generate în străinătatea în dolari americani în scopul raportării financiare. Atunci când dolarul este puternic, monedele străine se convertesc în mai puțini dolari, ceea ce face ca vânzările și câștigurile să pară mai slabe.

De asemenea, un dolar puternic face ca bunurile și serviciile produse în SUA să fie mai scumpe pentru potențialii clienți străini, ceea ce are un impact negativ asupra cererii pentru exporturile americane.

La ce ar trebui să fie atenți investitorii globali când vine vorba de dolarul american 


Există diverși factori sociali, politici și economici care ar putea duce la aprecierea sau deprecierea dolarului, cum ar fi evoluția ratei fondurilor federale, inflația, cererea pentru dolar, instabilitatea politică, evenimentele imprevizibile sau performanța economiei americane.

Nu se știe dacă Rezerva Federală va continua să ajusteze ratele dobânzilor, dar Organizația Națiunilor Unite a încurajat Fed-ul să oprească creșterile.

Pe de altă parte, pe măsură ce incertitudinea geopolitică este în creștere, investitorii ar putea avea tendința de a-și muta activele în monede mai sigure și mai puțin volatile, care vor rezista mai bine în vremuri grele. Există câteva dintre aceste monede în întreaga lume – dolarul american fiind una dintre ele. Prin urmare, conflictul din Ucraina ar putea să joace un rol important în ceea ce privește evoluția dolarului în 2023, deoarece moneda americană ar putea rămâne puternică în raport cu monedele europene dacă războiul va continua.

Dar lucrurile s-ar putea schimba foarte repede dacă economia americană intră în recesiune. În condițiile în care riscurile ridicate de recesiune se profilează atât în SUA, cât și în străinătate, în special în Europa, unde inflația înregistrează rate de două cifre și se anunță penurie de energie, este destul de greu de prezis cum va evolua dolarul american în 2023.

Cum se corelează piața bursieră cu valoarea dolarului american 

 
În ultimii 20 de ani, aprecierea dolarului american a avut o ușoară corelație pozitivă cu evoluția indicelui S&P 500. Dar mai important pentru un investitor este impactul pe care aprecierea sau deprecierea dolarului o are asupra acțiunilor individuale pe care le deține. 

Nu este o noutate pentru investitori faptul că societățile care se bazează pe importuri prosperă atunci când dolarul american este puternic, iar societățile care își vând produsele la nivel mondial prosperă atunci când dolarul este slab.

Dar efectul unei aprecieri sau deprecieri semnificative a dolarului american asupra portofoliului unui investitor care are expunere preponderent pe piața din SUA depinde, în mare măsură, de modul de alocare a activelor în cadrul portofoliului. Acesta ar putea valora mai puțin decât înainte, mai mult decât înainte sau aproximativ la fel ca înainte, în funcție de tipurile de acțiuni din care este alcătuit.

Așadar, un factor extrem de important este componența portofoliului investițional. Dacă opțiunile tale sunt diversificate, banii tăi ar putea fi mai bine protejați de riscul valutar.

Cum să-ți protejezi portofoliul de acțiuni de riscul valutar


Investitorii își pot proteja câștigurile din investițiile internaționale de riscul valutar prin intermediul hedgingului valutar. Acest lucru poate părea complicat, dar este relativ simplu. Investitorii pot să folosească instrumentele financiare derivate, cum ar fi CFD-urile, pentru a reduce efectul unor eventuale fluctuații nefavorabile ale cursului de schimb. 

Mai exact, pentru a diminua riscul valutar atunci când investitorii cumpără acțiuni internaționale, aceștia pot vinde moneda în care sunt denominate acțiunile și pot cumpăra moneda națională

Un contract pentru diferență (CFD) este un acord de schimb al diferenței de preț a unui activ între momentul deschiderii și cel al închiderii poziției. Hedgingul cu ajutorul CFD-urilor este o practică extrem de frecventă, deoarece acestea permit traderilor să se poziționeze long sau short pe piață, fără a deține activului subiacent.

Există o serie de beneficii în ceea ce privește hedgingul prin tranzacționarea CFD-urilor. De exemplu, CFD-urile sunt un produs cu efect de levier, ceea ce înseamnă că un trader trebuie doar să depună un mic depozit inițial – cunoscut sub numele de marjă – pentru a obține o expunere completă la piață. Asta le oferă celor care fac hedging avantajul de a putea deschide mai multe poziții și de a-și repartiza capitalul. Cu toate acestea, este important de reținut că, deși efectul de levier le permite traderilor să își mărească expunerea, acesta implică și posibilitatea unor pierderi mari, deoarece profiturile sau pierderile aferente poziției sunt calculate pe baza expunerii totale, nu a marjei.

Concluzie

Atunci când cauți predicții pentru dolarul american, este important să ții cont de faptul că analiștii se pot înșela. Majoritatea previziunilor se bazează pe analiza tehnică a dolarului american și pe studiul factorilor de natură fundamentală. Cu toate acestea, performanțele din trecut nu reprezintă o garanție a rezultatelor viitoare. 

Realizează propria analiză și amintește-ți întotdeauna că deciziile de tranzacționare depind de apetitul tău față de risc, de experiența ta în piață, de diversificarea portofoliului tău de investiții și de cât de confortabil te simți în ceea ce privește posibilele pierderi. Nu investi niciodată mai mult decât îți poți permite să pierzi.