“Vaca de lapte nu trebuie să ajungă la abator”, spune Daea. Ce forme de sprijin vor veni prin PNS

În condițiile în care efectivele de vaci de lapte s-au redus foarte mult în ultima vreme, în mare parte și din cauza lipsei furajelor din cauza secetei, iar cozile la abatoare sunt un subiect la ordinea zilei, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Petre Daea promite că fermierii vor fi susținuți prin viitorul Plan Național Straegic (PNS).

Îngrijorarea cu privire la soarta întregului sector, de altfel, este cu atât mai mare cu cât există un curent la nivel international care încearcă să impună anumite restricții privind creșterea animalelor pe motivul poluării.

”Vaca de lapte constituie principala noastră sursă de lapte. Drumul spre abator este deschis și necesar pentru efectivele reformă, care și-au încheiat perioada de producție și reproducție, nu pentru animalele aflate în plină producție. Mecanismele de sprijin și sumele prevăzute în PNS, pentru perioada care urmează, susțin creșterea efectivelor de vaci de lapte pentru menținerea pe piață a celui mai valoros aliment. Să fim încrezători în posibilitățile noastre și să acționăm împreună pentru dezvoltarea acestui sector!”, a declarat Petre Daea în Consiliul de miniștri de la Bruxelles.

România a susținut și va susține interesele fermierilor români – crescători de animale,  de taurine și de vaci de lapte, care trebuie să continue această îndeletnicire care face parte din tradiția poporului român, iar crescătorii trebuie sa fie în centrul politicilor agricole din țara noastră sprijinite din fonduri europene, dar și din bugetul national, susțin oficialii de la MADR.

“Momentul dificil pe care îl traversează zootehnia poate fi depășit prin susținerea vacilor cu lapte, prin sprijinul cuplat (300 euro/cap de animal), prin ANT (105 euro/cap de animal), măsuri de bunăstare (100 euro/cap de animal),  care se vor acorda în perioada următoare prin PNS. Acest subiect a fost abordat în cadrul întrevederii pe care ministrul Petre DAEA a avut-o cu Janusz Wojciechowski, comisarul european pe probleme de agricultură”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Reprezentanții ministerul atrage atenția că au fost realizate multe și importante obiective de investiții în domeniu cu conditii stricte de biosecuritate, iar procesul de ameliorare “ne-a adus la cel mai ridicat nivel de performanță comparabil cu cele mai bune rezultate existente în UE. Interpretările momentului nu trebuie să ne abată de la drumul performanței și al eficienței pe care trebuie să-l continuăm pentru binele fermierilor și al consumatorilor români”.

La solicitarea MADR, Comisia Europeană a aprobat, în premieră, un avans de 70%, începând cu data de 16 octombrie, astfel încât crescătorii de animale să facă față condițiilor vitrege, ca urmare a secetei, dar nu numai. Astfel, Guvernul a alocat suma de 185,4 milioane euro pentru crescătorii de animale pentru anul de cerere 2022, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic. Din plafonul total pentru specia bovine (bivolițe de lapte, taurine de carne și vaci de lapte) vor fi alocați 114,1 milioane euro.

Citește și Avertisment fost ministru: Vine o criză majoră a laptelui, procesatorii îl cumpără de la sute de kilometri dustanță

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cifrele dezastrului pentru România după privatizarea Petrom EXCLUSIV

Legea care a “legalizat” vânzarea Petrom către OMV este nulă de drept. PUTEREA.RO vă prezintă ÎN EXCLUSIVITATE date care demonstrează, încã de la momentul...
Szokocs Laszlo Klaus-Iohannis

Delir, provocare și sfidare incredibilă la adresa României: Iohannis, somat să...

Printr-un document denumit „Declarația de independență a Transilvaniei” transmis de un așa zis președinte al Comitetului pentru Independența Transilvaniei, Partium și Banat, președintele României...