Vacanța ta se poate transforma într-un dezastru financiar! ANCOM trage un semnal de alarmă

Publicat: 21 iun. 2024, 13:47, de Cristian Matache, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Vacanța ta se poate transforma într-un dezastru financiar! ANCOM trage un semnal de alarmă

ANCOM atrage atenția utilizatorilor de telefonie și internet mobil, care au planificat vacanțe în străinătate, să verifice condițiile de utilizare a serviciilor de roaming, în special dacă destinația este în stat din afară Spațiului Economic European (SEE). De asemenea, utilizatorii trebuie să fie atenți și la roamingul involuntar, care poate să apară în zonele de granițe.

Furnizorii de servicii de telefonie și internet mobil din România oferă atât planuri tarifare/opțiuni care pot fi folosite exclusiv la nivel național, cât și planuri tarifare/opțiuni care permit accesul la servicii de comunicații în roaming. Astfel, în cazul călătoriilor în afară României, utilizatorii trebuie să verifice dacă planul tarifar achiziționat include sau nu serviciul de roaming.

Pentru că tarifele pentru serviciul de roaming în afară SEE nu sunt reglementate, este important că utilizatorii să verifice cu atenție, înainte de a efectua o călătorie în state precum Marea Britanie, Republica Moldova, Serbia, Muntenegru, Turcia, Egipt, Emiratele Arabe Unite ( EAU), Maroc, Israel, care sunt tarife ce li se aplică în aceste state pentru serviciul de roaming internațional. Utilizatorii pot solicită activarea unei (extra)opțiuni dedicate, cu resurse incluse sau tarife speciale pentru anumite state/grup de stat. Dacă nu au activat sau astfel de opțiune, se aplică tarifele standard.

De exemplu, în Turcia, Egipt, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite sau Serbia, pentru serviciile pe baza de abonament, operatorii percep tarife standard cuprinse între:

  • 0,0090 euro/min și 1,4280 euro/min pentru apelurile primite;
  • 0,0150 euro/min și 2,6180 euro/min pentru apeluri efectuate către România;
  • 0,0060 euro și 0,4522 euro pentru un SMS trimis;
  • 0,0007 euro/MB și 4,7600 euro/MB pentru internet.

Dacă, în general, pentru apeluri tarifare se face la minut indivizibil, unitatea minimă de tarifare pentru traficul de date diferite în funcție de operator și destinație (de exemplu, la 1KB, 10KB sau 1MB). De asemenea, pentru destinații în afară SEE, unii operatori folosesc și tarife standard percepute sub formă de pachete. Exemple de astfel de tarife standard la pachet sunt de 2 euro/10 minute pentru apeluri primite/efectuate sau SMS trimise/24 ore, 7 euro/30 minute pentru apeluri primite/efectuate sau SMS trimise, 2 euro/2 GB trafic de date/ 24 ore sau 18 euro/4000 MB utilizați.

Atenție! În cazul acestui tip de tarifare, dacă utilizatorul efectuează sau primește chiar și un singur minut de apel sau utilizează un singur MB de date dintr-un pachet, acesta va fi taxat cu întregul preț al pachetului , dar poate utiliza ulterior și restul resurselor, până la epuizare, înainte de ai se percepe un nou tarif.

În afară acestor tarife standard, operatorii mai pot oferi punctual și (extra)opțiuni tarifare ce necesită activare separată și care oferă resurse și/sau tarife diferite în funcție de mai multe criterii cum ar fi: țară de destinație, tipul de serviciu folosit (pe baza de abonament sau cartelă preplatită) sau tipul de oferta deținută de utilizator.

Reamintim că, potrivit principiului „Roam like at home”, clienții operatorilor mobili din România care beneficiază de planuri tarifare cu acces la roaming în SEE pot utiliza resursele naționale de voce, SMS și date și atunci când când călătoresc în state Uniunii Europene: Austria, Belgia , Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda (inclusiv insulele Åland), Franța (inclusiv Guyana Franceză și insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion și Saint-Martin), Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia (inclusiv insulele Azore și Madeira), Slovacia, Slovenia, Spania (inclusiv Insulele Canare), Suedia și Ungaria. La acestea se adaugă Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Mai multe detalii despre cum funcționează serviciul de „Roam like at home”, aici .