Oficial: Vaccinul anti-Covid este eficient și împotriva noii tulpini de coronavirus din Marea Britanie

Vaccinul anti-Covid a cărui administrare a început duminică, este eficient și împotriva noii tulpini de coronavirus dezvoltată în Marea Britanie, a anunțat Comitetul Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Specialiștii spun că noua mutație, care este mai contagioasă decât prima, va putea fi combătută cu vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech, deoarece acesta are ca țintă o proteină care a rămas neschimbată la noua tulpină.

„Vaccinurile recent dezvoltate au ca țintă proteina Spike a noului coronavirus, glicoproteină de suprafață a virusului, capabilă să declanșeze un răspuns imun. Aceasta este responsabilă de pătrunderea virusului în celulele umane (și, implicit, declanșarea infecției), prin legarea la receptori specifici care sunt localizați la nivelul tractului respirator și tractului gastrointestinal. Proteina Spike se leagă la acești receptori printr-o regiune denumită domeniu de legare a receptorului. Sistemul imun recunoaște proteina Spike ca fiind străină – similar momentului în care virusul pătrunde în organism și atunci când ea este produsă postvaccinal – și declanșează răspunsul imun în urma căruia se produc anticorpi”, se arată într-un comunicat transmis de  răspunsul autorităților.

„S-a demonstrat că anticorpii produși în urma infecției naturale cu virusul SARS-CoV-2 recunosc multe regiuni ale proteinei de suprafață a virusului (proteina Spike). Într-adevăr, modificarea acestor regiuni din cauza mutațiilor ar putea conduce la scăderea eficienței anticorpilor (fie ei produși în urma infecției naturale sau în urma vaccinării). Dar, pentru ca acest lucru să se realizeze, ar fi necesară acumularea unui număr mare de mutații astfel încât să fie eliminată complet protecția conferită, iar acest fenomen ar dura o perioadă lungă de timp, luând în considerare rata de mutație a virusului”, precizează sursa citată.

Potrivit acestora, chiar dacă în timp vor surveni anumite mutații care ar putea afecta eficacitatea vaccinului în actuala formă, acesta va fi adaptat fără a fi nevoie de reluarea întregului proces de dezvoltare.

„Nu ar fi necesară reluarea întregului proces de dezvoltare a vaccinurilor, ci doar adaptarea periodică a acestora la tulpinile circulante. Cel mai bun exemplu în acest sens îl reprezintă vaccinarea antigripală, pentru care recomandarea tulpinilor ce urmează a fi incluse în vaccin pentru fiecare sezon se schimbă anual, iar vaccinul este produs, testat și administrat într-un interval de doar câteva luni”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...