Valabilitatea certificatului COVID ar putea fi redusă la 9 luni

Statele membre ale Uniunii Europene vor să limiteze valabilitatea certificatului COVID la 9 luni. În prezent, documentul are o valabilitate de 12 luni.

Țările Uniunii Europene sunt așteptate să cadă de acord să limiteze la 9 luni valabilitatea certificatelor COVID-19 pentru călătoriile în interiorul blocului comunitar, au declarat pentru Reuters trei surse din UE.

Unele state sunt îngrijorate că o astfel de limită ar putea împiedica călătoriile. Deja din cauza noilor restricții introduse din cauza temerilor legate de tulpina Omicron majoritatea statelor au impus restricții și pentru persoanele vaccinate anti-Covid. Acum, în anumite situații, pentru a călătorii avem nevoie, pe lângă dovada vaccinării cu două doze, și de teste PCR cu rezultat negativ.

Separat, executivul UE a propus joi, în cadrul unei reuniuni interne cu experți în sănătate din statele membre, să impună teste PCR tuturor călătorilor care sosesc din afara blocului, au declarat două dintre surse, o măsură determinată de lipsa de informații ferme până în prezent cu privire la riscurile pe care le prezintă varianta Omicron.

UE a introdus în iulie certificate COVID-19 pentru a facilita călătoriile persoanelor care sunt complet vaccinate împotriva coronavirusului, care s-au vindecat de boală sau care au un test PCR negativ.

Pe măsură ce s-au înmulțit dovezile privind scăderea protecției oferite de vaccinuri, în noiembrie, Comisia Europeană a propus o limită de valabilitate de nouă luni pentru permisele COVID-19 din momentul în care o persoană a primit două doze (sau una în cazul vaccinului Johnson & Johnson).

Dacă va fi aplicată, o astfel de limită ar însemna că cetățenii UE care doresc să călătorească liber – fără teste sau carantină – vara viitoare în întregul bloc ar avea nevoie de un vaccin de rapel.

Un oficial și un diplomat au declarat că se așteaptă ca guvernele UE să ajungă la un consens asupra limitei de nouă luni încă de vineri, după o discuție preliminară joi, deși unul dintre ei a declarat că discuțiile s-ar putea prelungi până săptămâna viitoare.

Un al treilea diplomat a declarat că există un sprijin general pentru limita de nouă luni, dar unele țări, în special din Europa de Est, sunt îngrijorate de faptul că acest lucru afectează industria de turism și libera circulație a persoanelor.

Guvernele UE au declarat în repetate rânduri că este nevoie de o abordare comună pentru a evita perturbări suplimentare în industria turismului. Cu toate acestea, executivele au introdus norme divergente.

Experții în sănătate din UE au discutat și o propunere a Comisiei ca toți călătorii din afara blocului să fie obligați să prezinte un test PCR negativ, chiar dacă sunt vaccinați

Experții în sănătate din UE au discutat joi și o propunere a Comisiei ca toți călătorii din afara blocului să fie obligați să prezinte un test PCR negativ, chiar dacă sunt vaccinați, au declarat pentru Reuters două dintre sursele familiare cu discuțiile. Propunerea Comisiei nu este publică, potrivit Mediafax.

Experții în sănătate nu au putut ajunge la un consens asupra măsurii, a declarat una dintre surse, dar discuțiile continuă. Dacă se ajunge la un acord, noua măsură ar putea, de asemenea, să deschidă calea pentru o posibilă ridicare a restricțiilor impuse țărilor din sudul Africii.

Membrii UE au convenit la sfârșitul lunii noiembrie să impună restricții de călătorie pentru șapte națiuni din Africa. Varianta, detectată pentru prima dată în Africa și în Hong Kong, dar prezentă în prezent în zeci de țări, este considerată foarte contagioasă.

Diplomații UE vor discuta din nou această problemă în cadrul unei reuniuni care va avea loc vineri la Bruxelles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...