Varicela hemoragică, o boală rară, gravă, cu evoluție rapidă

Publicat: 03 feb. 2023, 18:30, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Varicela hemoragică, o boală rară, gravă, cu evoluție rapidă
Varicela hemoragică

Varicela hemoragică este o formă de varicelă gravă, care apare pe un teren cu o capacitate scăzută de apărare, subliniază prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.

Este și cazul copilului care se află internat la Spitalul ”Dr. Victor Babeș” dinTimișoara. Este vorba despre un copil de șapte ani diagnosticat cu varicelă hemoragică. La acest copil, varicela hemoragică vine pe fondul unei boli oncohematologice.

”Varicela este o boală contagioasă care este caracteristică vârstei copilăriei. Varicela hemoragică este o formă gravă de varicelă care apare pe un teren care are o capacitate scăzută de apărare a organismului. Astfel de forme sunt rare, dar există. 

Medicul infecționist știe ce are de făcut din punct de vedere al tratamentului. Pentru virusul varicelo-zosterian, pentru că acesta este virusul care determină varicela există tratament specific antiviral. 

Pentru formele grave, măsurile terapeutice și atitudinea medicală trebuie să îmbrace o anumită formă”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DcMedical.

Varicela hemoragică este mai frecventă la pesoanele cu sistemul imunitar compromis, care urmează tratament imunosupresor.

Ce este varicela

Varicela este o boală infecțioasă acută, extrem de contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian, care se manifestată prin erupție veziculară, aparută în valuri, însoțită de manifestări generale ușoare (febră, dureri de cap, dureri musculare, secreții nazale).

Ea este specifică perioadei copilăriei, însă poate afecta și persoanele mature care nu s-au confruntat cu boala și nici nu au fost imunizate prin vaccin.

Boala apare mai frecvent iarna și la începutul primăverii. Sursa de infecție o constituie bolnavii de varicelă sau de herpes zoster, care sunt infecțioși prin secrețiile respiratorii superioare, dar și prin secrețiile elementelor veziculare proaspete tegumentare și prin cele ale leziunilor mucoaselor.

Contagiozitatea este foarte mare (peste 95%), în special în stadiul inițial, durata perioadei de contagiune începând cu 1-2 zile înainte de apariția erupției și durează aproximativ 6 zile după ultimul val eruptiv. Poarta de intrare a infecției este mucoasa nazo-faringiană și cea conjunctivală.

Modul de transmitere varicelă hemoragică

Transmiterea se face pe cale respiratorie prin picături de secreție nazo-faringiană răspândite aerogen sau prin aerosoli contaminați cu secreții de la nivelul veziculelor rupte sau mai rar prin obiecte proaspăt murdărite cu secreții ale mucoaselor sau leziunilor tegumentare. Crustele de varicelă nu sunt contagioase. Deși imunitatea după varicelă este de lungă durată se admite ca la unele persoane virusul poate persista ani în stare latentă în celulele nervoase, provocând la adulți tabloul de herpes zoster.

Prevenirea bolii se face prin vaccinare cu vaccin varicelos viu atenuat.

Deosebirea majoră între varicela “obișnuită” și varicela hemoragică este că veziculele ce apar pe corp în boala infecțioasă devin hemoragice. Evoluția agravantă a bolii este foarte rapidă.