Variola maimuței: Conjunctivita, un nou simptom asociat cu această infecție

Publicat: 04 aug. 2022, 08:21, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Variola maimuței: Conjunctivita, un nou simptom asociat cu această infecție
Variola maimutei (Image by Alexandra_Koch Pixabay)

Pacienții diagnosticați cu variola maimuței ar putea prezeta și conjunctivită, avertizează medicii italieni. 

În Italia, la Bergame, medicii au evidențiat legătura între variola maimuței și apariția unei infecții la ochi. În revista de știință The Lancet, numărul din 29 iulie a.c., este descris cazul unui bărbat în vârstă de 39 de ani cu o inflamație a mucoasei rectale. Pacientul mai prezenta și unn grup de vezicule în zona anală. De asemenea, medicii italieni au observat că bărbatul a avut febră și o tuse ușoară timp de șapte zile, înainte de apariția altor simptome. Astfel, pacientul a dezvoltat, patru zile mai târziu, ”o conjunctivită la ochiul stâng, cu o mică veziculă pe pleoapa inferioară”. Medicii precizează că prelevările au indicat că vezicula conținea virusul variolei maimuței.

În consecință, medicii se adreseză confraților, recomandându-le să fie atenți la pacienții care prezintă ”leziuni oculare veziculare și pustuloase. După trei săptămâni de la apariția simptomelor, leziunile oculare nu mai erau vizibile.

În prezent, variola maimuței se manifestă cu febră, dureri de cap, stare de oboseală, erupție cutanată cu vezicule pline cu lichid, mâncărime etc. În general, veziculele sunt prezente pe față, în regiunea anală, palmele mâinilor și tălpile picioarelor.