Verifică dacă îți expiră permisul! Din martie, polițiștii vor da amenzi usturătoare!

Dacă urmează să vă expire permisul de conducere, mergeți să-l schimbați! Începând cu 2 martie, polițiștii vor da amenzi mari! Vei primi amendă în cazul nepreschimbării permisului sau a talonului auto ori a neradierii în termenul legal, a vehiculului deținut . Ei te vor putea taxa și pentru deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul emis în străinătate.

Până acum primeai amendă doar de la polițiștii care te opreau în trafic și constatau nereguli. Începând cu 2 martie, dacă te vei prezenta la ghișeu cu documentele expirate vei fi “taxat”.

Prin OG 11/2023 se abilitează ofițerii și agenții de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor de a constata și sancționa o serie de contravenții.           
Amenzile prevăzute în Codul rutier pentru contravenții sunt cuprinse între 580 și 2.900 de lei. Nici plătită în 15 zile lucrătoare, amenda nu este chiar mică, limitele ei fiind reduse la jumătate.

Amendă în cazul nepreschimbării permisului

Mai exact, șoferii vor putea fi amendați de către acești polițiști, dacă: 
– nu au solicitat, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate;

– nu și-au preschimbat certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului în cazurile prevăzute de lege;

– nu și-au radiat vehiculele din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege;

–  dețin simultan două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.
Deținătorii de mașini vor putea primi, până la eliberarea certificatului de înmatriculare o dovadă înlocuitoare cu valabilitatea de o lună.

Se vor putea emite permise internaționale

Alte schimbări prevăzute la Codul Rutier reglementează competența Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări de a elibera permise de conducere internaționale. Totodată, este extinsă obligativitatea înregistrării audio-video a probei practice a examenului pentru obținerea permisului de conducere și în ceea ce privește proba practică susținută pentru categoriile AM, A1, A2 și A, mai puțin proba poligonului.

Cât e taxa și ce acte sunt necesare?

Te poți programa online pe site-ul www.drpciv.ro. Va trebui să plătești o taxă pentru permis de 89 de lei.

Va trebui să depui on-line sau la ghișeu, după caz:

  • cererea de schimbare a permisului,
  • carte de identitate din care rezultă că solicitantul are domiciliul sau reşedinţa în România, fișa medicală pentru schimbarea permisului auto,
  • în cazul cetăţenilor străini sunt necesare cartea de rezidenţă, permisul de şedere, certificatul de înregistrare însoţit de paşaport, paşaportul diplomatic/serviciu, în original şi copie.

Permisul de conducere se poate livra prin serviciul de curierat al Poştei Române, la adresa din România indicată de titular. De asemenea, îl poți ridică și personal de la serviciul public comunitar indicat în cererea de preschimbare.

Până la eliberarea noului permis, ți se va elibera un document cu valabilitatea de 15 zile. 

Potrivit estimărilor Ministerului Afacerilor Interne, făcute publice la finele anului trecut, în perioada decembrie 2022- februarie 2023 urmau să expire peste 450.000 de permise de conducere, ceea ce presupune că aglomerarea la ghișee în următoarea perioadă ar putea fi una semnificativă. 

Citește mai mult: Scade vârsta la care poți obține permis de conducere pentru profesioniști

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...