Veste bună pentru șoferi: Amenzile de circulație pot fi contestate și în localitățile de domiciliu

Șoferii sancționați contravențional în altă localitate decât cea de domiciliu pot contesta amenda și la judecătoria de care aparțin. Se elimină, astfel, situațiile în care o puteau face doar la instanța pe raza căreia erau sancționați de poliție.

„Plângerea se depune și se soluționează în baza competenței alternative la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul”, se arată în noua lege 107/ 2022.

Inițiativa a fost depusă încă din 2019 de deputatul PSD Mirela Furtună, respinsă inițial și reluată de deputat social – democrat Eugen Neață, fiind în cele din urmă votată cu 203 voturi „pentru”, 102 „împotrivă” și 2 abțineri.

„În fapt, inițiativa are la bază un fundament solid, mai exact șoferii nu trebuie să fie obligați să conteste procesul-verbal al contravenției exclusiv la judecătoriile de pe raza localităților în care s-a petrecut contravenția, deoarece de multe ori este limitat accesul lor la justiție.

Un șofer din Constanța care folosea mașina pentru a merge în vacanță în Bihor și lua o amendă, pe care o considera incorectă, o putea contesta doar la Bihor. Însă era improbabil ca șoferul să facă toate diligențele necesare pentru a contesta la Judecătoria din Bihor amenda.

Am considerat necesară aplicarea unei jurisdicții alternative, astfel încât șoferul să poată contesta amenda și la Judecătoria din Constanța, dovezile privind constatarea contavențiilor putând fi trimise de Poliție și colegilor lor din Constanța”, explică utilitatea demersului primul inițiator, deputatul Mirela Furtună.

 

 

Mai multe articole...

Cele mai citite articole