Veste bună: Vaccinul anti Covid-19 poate oferi protecție și contra altor coronavirusuri

Publicat: 21 oct. 2021, 14:23, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Veste bună: Vaccinul anti Covid-19 poate oferi protecție și contra altor coronavirusuri

Un studiu publicat în Journal of Clinical Investigation sugerează că vaccinul contra Covid-19 poate oferi protecție și contra altor coronavirusuri, cum este HcoV-OC43, virusul responsabil de răcelile de sezon.

Coronavirusuri

Virusurile din familia coronavirusurile au un potențial ridicat de epidemie. În anul 2002, SARS-CoV-1 în China a generat o epidemie de sindrom respirator acut sever (SRAS), înregistrându-se aproximativ 8.000 de cazuri și 800 de decese. Există un vaccin contra acestui virus.

În 2012, a fost izolat MERS-CoV în Arabia Saudită, cu 1.219 cazuri diagnosticate și 449 de decese. Acest virus s-a răspândit în mai multe țări din Orientul Mijlociu, dar a fost rapid ținut sub control. De exemplu, în Franța s-au detectat doar două cazuri.

În 2019, SARS-CoV-2 sau boala Covid-19 a declanșat o pandemie și este în plină activitate. Până acum, în întreaga lume s-au înregistrat oficial peste 4,5 milioane de decese, această cifră fiind cu siguranță subestimată.

Rata anticorpilor

Mai multe elemente din literatura de specialitate susțin  ipoteza potrivit căreia vaccinul contra Covid-19 ar oferi protecție și contra altor coronavirusuri. Pentru a dovedi această ipoteză, autorii studiului au analizat plasma prelevată de la unele persoane înainte și în diferite momente după vaccinare (Pfizer, Moderna, J&J), informează Futura Sante.

După vaccinare, așa cum era de așteptat, s-a observat o rata a anticorpilor anti SARS-CoV-2 ridicată. Dar mai interesant este că, după vaccinarea anti Covid-19, de asemenea, ratele de anticorpi anti SARS-CoV-1 și anti-HcoV-OC43 erau mult mai ridicate. În schimb, nu același rezultat s-a observat în privința ratei anticorpilor contra virusurilor gripale (influenza virus). Rezultatele testelor efectuate pe șoareci au fost confirmate pe cele realizate pe oameni.

Avertisment

Cu certitudine, pandemia provocată de SARS-CoV-2 nu va fi singura de acest tip.

Potrivit unui raport al unui grup de experți al ONU pentru biodiversitate (IPBES), pandemiile viitoare vor fi frecvente, se vor răspândi rapid, vor provoca multe decese și vor afecta grav economiile.