Viața devine din ce în ce mai scumpă: după gaze și curent electric, apa se scumpește cu peste 50%

Publicat: 09 nov. 2021, 13:41, de Otilia Caloian, în SOCIAL , ? cititori
Viața devine din ce în ce mai scumpă: după gaze și curent electric, apa se scumpește cu peste 50%
Sursa foto: Pixabay.com

Din luna decembrie, facturile la apa potabilă vor fi cu aproximativ 50% mai mari, iar pentru canalizare, prețurile se vor dubla, potrivit unei informări emise de Apă-Canal Ilfov.

Societatea Apă-Canal Ilfov a publicat noile tarife care vor intra în vigoare de luna viitoare. Astfel, locuitorii din județul Ilfov vor trebui să scoată din buzunar 4,43 lei fără TVA, pentru fiecare metru cub de apă potabilă consumat. Serviciile de canalizare și de epurare se vor dubla la preț, și vor fi mai scumpe decât apa, astfel încât ilfovenii vor trebui să plătească 4,71 lei plus TVA pentru fiecare metru cub de apă.

De asemenea, dacă până acum, ilfovenii aveau tarife diferite, de la o localitate la alta, de luna viitoare, toți vor plăti identic, aceleași tarife nou-publicate.

Potrivit datelor publicate pe site-ul companiei de apă, cel mai puțin plătesc locuitorii din Mogoșoaia, unde prețul este de 2 lei plus TVA pentru un metru cub de apă potabilă. La polul opus stau cei care locuiesc în Glina, care plătesc, luna, 3,55 lei fără TVA pentru un metru cub de apă potabilă.

“Începând cu luna ianuarie 2022 (pentru consumul lunii decembrie 2021), compania Apă-Canal Ilfov S.A. va practica tarife unice în toata aria de operare, respectiv în toate localitățile deservite cu servicii publice de alimentare cu apă și de canalizare din județul Ilfov”, se arată în nota de informare a companiei.

Tarifele la epurare  și canalizare se dublează

La capitolul epurare și canalizare, și aici, în prezent, tarifele sunt diferite de la o localitate la alta.

Cel mai mult plătesc locuitorii din Pantelimon, Dobroești, Bragadiru, Cornetu, Domnești, Ciorogârla, Brănești și Cernica. Aici, prețul pentru canalizare și epurare, oamenii plătesc 4,17 lei fără TVA pentru fiecare metru cub de apă consumat. Cel mai puțin plătesc locuitorii din Periș și Dragomirești Vale, 1,98 lei pentru epurare și un metru cub de apă consumat. Aceștia vor plăti facturi mai mult decât duble pentru canalizare și epurare.

Potrivit Societății Apă-Canal Ilfov, prețurile și tarifele practicate sunt avizate de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (A.N.R.S.C) și aprobate de către Consiliul Local sau de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apa – ADIA Ilfov, după caz. Modificarea prețurilor și tarifelor va fi adusă la cunoștință utilizatorilor în scris, cu minimum 15 zile înaintea facturării la noul preț.

Cum explică furnizorii scumpirile de apă

“Strategia tarifară a companiei a fost adoptată pe termen lung și face parte din planul nostru de a crea cele mai bune soluții pentru alimentarea cu apă potabilă și de canalizare-epurare, asigurând astfel o dezvoltare durabilă comunităţilor din judeţul Ilfov”, se arată în nota de informare a furnizorului de apă.

Citește și Prețurile la benzină și motorină au crescut cu peste 40% în ultimele 12 luni

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele