Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii a părăsit România

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a părăsit vineri seară România, după o vizită oficială de câteva ore la Bucureşti.

Oficialul american a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Din delegaţia României prezentă la ceremonia primirii oficiale au făcut parte premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului, Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, şi consilierii prezidenţiali Ion Oprişor şi Luminiţa Odobescu. În conferinţa de presă susţinută împreună cu preşedintele Klaus Iohannis după discuţiile oficiale, vicepreşedintele SUA a arătat că România „a fost extraordinară în generozitatea şi curajul” demonstrate în contextul conflictului Rusia-Ucraina şi „o lume întreagă” a văzut sprijinul pe care românii l-au oferit refugiaţilor.

Kamala Harris a precizat că Statele Unite ale Americii sunt „dedicate” prieteniei şi alianţei cu România. Ea a subliniat că un atac împotriva unui stat aliat NATO este un atac împotriva tuturor statelor din Alianţă. În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, oficialul american a declarat că diplomaţia reprezintă modalitatea de a rezolva acest conflict, evidenţiind totodată valorile scăzute înregistrate de rublă în urma sancţiunilor aplicate Rusiei. Pe de altă parte, Harris a afirmat că „orice atac intenţionat asupra civililor este o crimă de război”.

Trăim nefericita experienţă, noi, cei care nu suntem în Ucraina, de a fi martori la oroare (…) Este dureros să vedem ce se întâmplă unor oameni nevinovaţi în Ucraina, care vor doar să trăiască în ţara lor”, a spus aceasta. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, în acest context tensionat, este necesară creşterea în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, pe termen lung, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre, dar şi a întregii regiuni.

„Pot să subliniez că nu avem date care indică că România ar fi ţintită printr-o agresiune. Pe de altă parte, este foarte clar că această acţiune a Rusiei, acest război declanşat împotriva Ucrainei a produs cu certitudine un rezultat vizibil, ferm, clar şi acesta este unitatea NATO şi hotărârea aliaţilor din NATO de a sta împreună şi de a se apăra împreună”, a adăugat Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...