Viitoarea Guvernare, un dar otrăvit!

PNL, USR și Pro Romania au anunțat deja propunerile de premier cu care vor intra la Iohannis, imediat după alegerile din decembrie. PSD-ul însă tace, conștient că în premieră, s-ar putea să nu mai conteze în aritmetica parlamentară.

În urma scrutinului din 6 decembrie, PNL și USR vor face, în varianta maximală, o majoritate confortabilă. Într-o variantă mai pesimistă, vor avea nevoie doar de voturile UDMR. PSD, în afara cazului, puțin probabil, că va face o înțelegere cu USR, nu va reuși să strângă suficiente voturi pentru a impune sau a susține un premier. Mai mult, nu se va putea opune învestirii unui guvern dorit de Iohannis.

Interesant este că nici PNL, aparent marele câștigător al alegerilor și partidul cu cele mai mari șanse să impună premierul. nu se va bucura mult timp de victorie. Bugetul de super-austeritate, criza COVID -19 și gestionarea crizei economice care bate la ușă, sunt doar trei dintre marile provocări ale viitorului guvern.

Dacă în prezent, cu un guvern minoritar, liberalii încearcă să dea impresia de stabilitate, un guvern PNL-USR ar semăna cu o barcă în furtună. Chiar intrat la guvernare, USR nu va avea vreun interes să deconteze nemulțumirile populare.

Sunt două scenarii posibile pentru USR : ori va aștepta să treacă iarna și în primăvară, va încerca să își impună propriul premier, după ce va transforma PNL în țapul ispășitor pentru toate eșecurile, aruncând toate eșecurile, ori va menține timp de trei ani, o continua tensiune publică cu partenerii de guvernare, iar în anul pre-electoral va aplica manevra clasică deja, a ieșirii cu scandal de la guvernare.

Oricum ar fi, rămâne de văzut dacă în decembrie sacii cu voturi vor fi mai mulți decât cei cu cadouri.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole